CONDUCEREA UNIVERSITATII „CUZA” A CRITICAT PROIECTUL LEGII EDUCATIEI

Editat de Marius-Adrian Hazaparu   
vineri, 26 martie 2010
(GENERAL, 16.00) „CUZA” – PROIECT  LEGEA  EDUCATIEI / Senatul Universitatii „Cuza” nu sustine proiectul de Lege a Educatiei propus de Minister.(CUZANET, Iasi, 26 martie) – Conducerea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi crede ca proiectul Legii Educatiei se caracterizeaza prin incoerenta, ambiguitate si lipsa de concizie. Conform acesteia, “formuleaza: idealuri – acestea tin insa de filosofia educatiei si de pedagogie; valori – care tin de cultura generala si alegerile personale; si misiuni generale, care revin scolilor si institutiilor de invatamant superior”, se arata in declaratia oficiala a UAIC, data publicitatii astazi.

Punctele mai sensibile asupra carora conducerea Universitatii se arata reticenta sunt cele legate de autonomia universitara, de managementul universitar si de diferentierea universitatilor in trei categorii (de educatie, de educatie si cercetare si de cercetare si educatie avansata). Astfel Senatul UAIC considera ca proiectul de lege restrange, de fapt, actuala autonomie academica, deschide calea pentru “politizarea” universitatilor si creeaza confuzii si mai mari privind tipul universitatilor existente in Romania. Ca solutie la reglementarile proiectului de lege, membrii Senatului universitatii propun un moratoriu pentru o perioada de una-doua luni pana la finalizarea proiectelor strategice si evaluarea internatională a invatamantului superior romanesc, fara adoptarea nici unui act normativ cu privire la invatamantul superior sau prelungirea termenului de dezbatere publica a proiectului de lege, pana vor putea fi analizate riguros toate deficientele si formulate principii si directii clare.

Proiectul Legii Educatiei a fost analizat la sedinta de Senat de ieri, 25 martie a.c., in special articolele ce privesc invatamantul superior si statutul personalului didactic.

Zilele acestea (25-26 martie a.c.) la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) se desfasoara intalniri cu asociatiile profesionale ale profesorilor, cu rectorii universitatilor de stat si private din tara, cu sindicatele reprezentative din invatamant, cu Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar si Consiliul National al Elevilor, cu asociatiile autoritatilor locale si ale patronatelor pentru dezbaterea Legii Educatiei. / Ioana Stoian

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s