PROFESOR DE ONOARE LA „CUZA”

Editat de Alexandru Savitescu   
vineri, 28 mai 2010
(GENERAL, 17.00) CUZA – PROFESOR DE ONOARE – RELATARE / Directorul Gradinii Botanice din Cluj Napoca a primit o distinctie din partea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”.(CUZANET, Iasi, 27 mai) – Joi, 27 mai a.c., incepand cu ora 14.00, a avut loc in Sala Senat a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC) ceremonia de decernare a titlului de Profesor de Onoare, profesorului univ.dr. Vasile Cristea, de la Facultatea de Biologie si Geologie, Catedra de Taxonomie si Ecologie, din cadrul Universitatii “Babes Bolyai” Cluj Napoca. La festivitate au participat membrii Senatului UAIC, precum si profesori si colegi ai prof.univ.dr. Vasile Cristea. Cuvantul de inceput i-a apartinut prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, care a tinut sa mentioneze ca prof. univ.dr. Vasile Cristea este si Doctor Honoris Causa la UAIC, din anul 1998. In continuarea evenimentului, prof.univ.dr. Catalin Tanase, cancelarul general al UAIC si directorul Gradinii Botanice “Anastasie Fatu” din Iasi, a dat citire laudatio-lui, iar rectorul universitatii iesene a fost cel care a inmanat diploma de Profesor de Onoare.

Desi a pregatit un discurs “Despre homeostazia din botanica romaneasca de astazi”, prof.univ.dr Vasile Cristea a preferat sa renunte la acesta si  sa vorbeasca liber despre legatura sa cu Iasul si cu mediul academic de aici, precum si despre o problema pe care o considera importanta: profesorii care predate botanica in unele universitati nou infiinate si care nu au un atestat pentru asa ceva. In finalul discursului sau, prof.univ.dr Vasile Cristea a tinut sa specifice ca va incerca ca pe viitor sa stringa colaborarile dintre Universitatea din Cluj si cea din Iasi: “Sa avem doctorate comune, acum discutam si despre unele schimburi de experienta (care au mai avut loc candva): profesori de aici sa mearga sa predea la Cluj si invers. Este bine pentru tinerii nostri sa facem acest efort, sa facem ceva impreuna pentru a binemerita multumirile lor peste ani”.

La finalul ceremoniei, prof.univ.dr. Vasile Isan a promis si el, in numele Senatului UAIC si a profesorilor Facultatii de Biologie ai Universitatii din Iasi, ca va incerca sa stabileasca o legatura strinsa intre cele doua mari Universitati din Romania: “Babes Bolyai” si “Alexandru Ioan Cuza”.

Prof. univ. dr. Vasile Cristea este o personalitate de prim rang in domeniul fitodiversitatii si ecologiei comunitatilor vegetale. In prezent este director al Gradinii Botanice “Alexandru Borza” din Cluj Napoca, fiind preocupat de diversificarea colectiilor si implicarea institutiei in procesul general de conservare a biodiversitatii, fapt realizat si cu ajutorul proiectelor de schimburi cu material vegetal si germoplasma cu Gradina Botanica “Anastasie Fatu” din Iasi. Din 1998 detine titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi si din acelasi an a sustinut cresterea numarului de mobilitati studentesti si pentru profesori intre Universitatea din Iasi si cea din Camerino, Italia. Incepand cu anul 2009, este profesor asociat la Facultatea de Biologie din cadrul UAIC, colaborand cu specialisti ieseni preocupati de studiul fitodiversitatii. Tot in 2009 a initiat o colaborare pentru organizarea la Iasi si la Cluj Napoca a “International Scientific Symposium In situ and Ex situ Plant Diversity Conservation”. / Ioana Stoian

Reclame

2 gânduri despre &8222;PROFESOR DE ONOARE LA „CUZA”&8221;

 1. Frumoasa prezentare a domnului profesor Cristea,… pacat ca nu o merita (se vede ca nu-l cunoasteti altfel nu cred ca l-ati mai fi glorificat asa).
  Acesta nu e un comentariu veninos, desi pare asa, ci e doar o reflectie cu un gram de amaraciune ca in fruntea institutiilor noastre sunt oameni care n-ar avea ce cauta acolo. Oricum facultatea de Biologie din cadrul UBB e pe moarte acum, ar mai avea o singura sansa. Stiti care?
  Sa dea Domnul s-o gaseasca d-l profesor.

  Va doresc si eu sa aveti o cariera frumoasa in jurnalistica.

  • Nu i-am facut o prezentare dl profesor, ci evenimentului in sine. E adevarat ca nu-l cunosc si de aceea am tinut sa mentionez ca am vorbit de eveniment si nu de persoana.
   Multumesc pentru urare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s