PROFESOR LA HARVARD, DOCTOR HONORIS CAUSA LA IASI

Editat de Alexandru Savitescu   
miercuri, 09 iunie 2010
(GENERAL, 13.00) “CUZA” – DOCTOR HONORIS CAUSA – RELATARE / Un renumit profesor de la Universitatea Harvard a primit o distinctie din partea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”.
(CUZANET, Iasi, 9 iunie) – Astazi,  9 iunie, incepand cu ora 10.00, a avut loc in Aula Magna “Mihai Eminescu” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi (UAIC) ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, profesorului univ. dr. Martin Andreas Nowak, de la Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii. La festivitate au participat membrii Senatului UAIC, precum si profesori si studenti ai UAIC. Momentul de deschidere a fos realizat de Corul studentesc “Theologus” al Facultatii de Teologie Ortodoxa “Dumitru Staniloae”, din cadrul UAIC Iasi.
Cuvantul de inceput i-a apartinut prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, care a mentionat ca prof. univ.dr. Martin Nowak este, nu doar un bun cercetator, ci si un artist, fapt remarcat de unul din criticii celei mai recente carti a profesorului Nowak.. In continuarea evenimentului, prof.univ.dr.Henri Luchian, prorectorul pe Relatii Internationale al UAIC, a dat citire laudatio, iar rectorul universitatii iesene a fost cel care i-a inmanat diploma de Doctor Honoris Causa. Prof. univ.dr. Martin Nowak a tinut sa mentioneze in inceputul discursului sau ca se simte onorat de titlul primit din partea universitatii iesene. In continuare, acesta a specificat ca este incantat de venirea sa in Romania, avand in vedere ca la Universitatea Harvard a cunoscut mai multi studenti si doctoranzi romani, care sunt foarte apreciati pentru ceea ce fac acolo. In timpul discursului, prof. univ.dr. Martin Nowak a preferat sa faca o scurta istorie a ceea ce inseamna “Mathematical Evolution”, in locul unei prezentari a activitatii si a multumirilor.
Prof.univ.dr. Vasile Isan a incheiat seria de discursuri spunand ca decernarea titlului de Doctor Honoris Causa unui professor de la Universitatea Harvard “este o oportunitate a noastra, a celor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, de a incepe o colaborarea cu universitatea americana”.
In incheierea evenimentului, Corul studentesc “Theologus” a interpretat un cantec religios, “Rugaciune”, un cantec din folclorul romanesc, “Sarba pe loc”, precum si “Gaudeamus Igitur”.
Prof. univ.dr. Martin Andreas Nowak este o personalitate de prim rang in domeniul matematicii si biologiei. In prezent este profesor la Universitatea Harvard, fondator al unui intreg domeniu de cercetare, “Programme for Evolutionary Dynamics (PED)”. A fost cercetator la Oxford si Princeton si a primit diverse premii de excelenta oferite de Universitati ca Oxford, Berna, Standford, Cornell sau Indiana. Una din descoperirile care l-au facut celebru este demonstratia realizata prin metode matematice a faptului ca SIDA nu este provocata de virusul HIV prin degradarea progresiva a sistemului imunitar, ci este un eveniment catastrofal, declansat atunci cand virusul se diversifica in atat de multe tulpini diferite, incat sistemul imunitar este brusc coplesit.
Cu ocazia implinirii a 150 de ani de la fondare, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi a hotarat acordarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Martin Andreas Nowak, care este si unul dintre conferentiarii din cadrul Intalnirii Anuale a Grupului Coimbra, ce se desfasoara zilele acestea la UAIC. / Ioana Stoian
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s