INTERVIU CU JEAN MARIE BOISSON – UNIVERSITATEA DIN MONTPELLIER, FRANTA

Editat de Silvia Craus   
luni, 14 iunie 2010
(SUPLIMENT, 09.00) INTERVIU-BOISSON-COIMBRA/ Jean Marie Boisson – Universitatea din Montpellier, Franta: ” Deficitul public nu poate fi  acoperit decat daca avem o dinamica a cresterii”.
(CUZANET,
Iasi, 14 iunie) Pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, reuniunea COIMBRA a fost cel mai important eveniment organizat in ultimii 50 ani. In perioada 9 – 12 iunie 2010, la universitatea ieseana au fost prezenti peste 130 de personalitati din 38 universitati de traditie din intreaga Europa, printre care Oxford, Cambridge, Salamanca, Bologna, Uppsala, Turku. Jean Marie Boisson, profesor la Universitatea din Montpellier, Franta a stat de vorba cu reporterii CuzaNet despre posile solutii pentru depasirea crizei.

Cuzanet: Cum vedeti zona euro astazi, in contextual crizei mondiale?
Jean Marie Boisson:
Este o mare problema care poate fi fatala zonei euro. Cred ca problema este legata de competitivitate. Aceasta poate fi obtinuta prin doua metode. Un prim aspect priveste moneda euro, in ultima perioada in cadere, iar acest lucru face ca competitivitatea sa fie putin mai buna.Un al doilea aspect este legat de nivelul investitiilor. Germanii au decis sa faca acest efort cu zece ani inaintea noastra si ar trebui ca la randul lor sa incerce sa ne ajute putin mai mult, incercand sa fie mai putin rigurosi.

Cuzanet: Ce intelegeti prin rigoare?
Jean Marie Boisson:
Paradoxul este ca rigoarea presupune diminuarea cheltuielilor publice, dar cererea efectiva si stoparea cresterii. Ori  experientele arata ca deficitul public nu poate fi  acoperit decat daca avem o dinamica a cresterii. Datoriile pot fi sterse prin doua fenomene. Pe de o parte investitiile si productivitatea si  de ceallata parte inflatia. Nu ne dorim inflatie, asadar trebuie sa marim productivitatea.
 

Cuzanet: Cum comentati pozitia Germaniei de excludere a Greciei din uniunea monetara europeana?
Jean Marie Boisson:
Germania, la nivel guvernamental, nu cred ca a dorit excluderea Greciei. Este mai degraba opinia publica care a reactionat , prin intermediul liderilor publici si a deputatilor. Atat timp cat Grecia face parte din zona euro, este foarte dificil sa iei decizia ca aceasta tara sa fie exclusa. In plus, acest lucru nu ar rezolva problema. Daca Grecia ar trece la moneda noastra, aceasta ar fi foarte slaba. Datoria tarii este in euro, asadar nu ar putea sa o ramburseze. Singurul mod de a iesi din criza este de a ajuta la maximum Grecia, evident cerandu-le un anumit control.

Cuzanet: Potrivit unui articol din Liberation, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au cerut Comisiei Europene o mai buna supraveghere a pietelor financiare. Credeti ca adoptarea unui pachet legislative poate contribui la depasirea crezei?
Jean Marie Boisson:
Problema e ca Franta si Germania nu sunt de ajuns pentru a stapani pietele financiare. Trebuie asadar o intelegere generala, insa, din nefericire, interesele nu sunt aceleasi. Aceasta cerere de a introduce limite pe pietele financiare este o idee buna.

Cuzanet: Dacian Ciolos, comisarul roman European pentru agricultura a afirmat ca agricultura romana va ramane un domeniu de subzistenta, fara o politica de investitii. Credeti ca intr-o tara est-europeana precum Romania, agricultura poate atrage investitori straini?
Jean Marie Boisson:
  Evident, insa acest lucru poate fi putin periculos, pentru ca este aproape sigur ca vom avea, odata cu reforma politicii agricole comune, investitii masive a societatilor agricole. Astfel aceste societatii vor lua pamantul de la familii pe sume aprope de nimic si apoi  vom avea un sistem care va fi mai degraba capitalist.

Cuzanet: Credeti ca, in contextual actual cand industria si sectorul tertiar sunt profund afectate de criza, agricultura poate ajuta anumite tari sa iasa din criza?
Jean Marie Boisson:
Nu vad prea bine agricultura. Din pacate agricultura reprezinta o tema de valori,  si nu o tema de importanta strategica. De exemplu, in Tarile de Jos  agricultura reprezinta 2-3% din totalul activitatilor. Asadar fata de volumul financiar  al celorlaltor activitati, agricultura nu reprezinta aproape nimic. / Ioana Stoian, Giorgiana Zurba

Interviul a fost publicat pe www.cuzanet.ro si va fi difuzat pe Radio Nord Est.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s