Mihai Tatulici: ,,Trebuie să-ți pui la bătaie toată personalitatea pentru a reuși în meseria aceasta’’

Aseara m-am intors de la JSS 2010. A fost o experienta deosebita, iar zilele urmatoare promit sa va povestesc cate ceva despre ce s-a intamplat la Costinesti in perioada 25 august – 1 septembrie. Pana ma odihnesc si eu postez mai jos o relatare a ultimului training de la JSS, sustinut de Mihai Tatulici. Nu stiu cat de sincer sau nesincer a fost, dar mie mi-a facut placere sa scriu despree ceea ce a vorbit cu studentii de la Iasi.

Miercuri, 31 august a.c., a avut loc ultimul training din cadrul Journalism Summer School 2010, organizată de Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) din Iași. Despre Jurnalism între politică și credibilitate le-a vorbit Mihai Tatulici studenților ieșeni.
Cu o bună dispoziție neașteptată, Mihai Tatulici a ținut 10 minute de „teoria chibritului”, după care a fost supus unui lung șir de întrebări din partea studenților. De la informații cu privire la presa din perioada comunistă la situația de astăzi în media; de la etică la imoralitate; de la perioada Tele 7ABC  până la Realitatea TV, de la Nistorescu la Badea. Toate aceste abordări și multe altele s-au regăsit în dezbaterea ce a durat mai bine de două ore.
Relația dintre jurnalism și politică e nocivă”

Primele întrebări adresate de studenți realizatorului Realitatea TV au fost cu privire la conexiunile dintre politică și presă. „Politicianul are nevoie de presă ca de aer. El fuge de abordarea tranșantă a subiectului, nu de presă”, a răspuns ferm Mihai Tatulici la una dintre întrebări. Fără nicio reținere a mai adăugat și că: „Politicienii au învăţat să mintă mai bine decât cei mai mincinoşi dintre noi.” Odată făcut primul pas, întrebările au început să curgă, iar răspunsurile omului de media au făcut deliciul auditoriului. Nu au lipsit discuțiile despre Băsescu, Geoană sau Antonescu și nici cele privind relația nocivă dintre presă și politică: „Cele două nu au maturitatea necesară acestei relații” a menționat Mihai Tatulici.
“Jurnalismul românesc e slab din punct de vedere etic”

După dezbaterea despre politică, discuția s-a îndreptat spre o altă problemă care macină presa de astăzi: etica. Cum era de așteptat, majoritatea întrebărilor au făcut referire la excursia celor 14 jurnaliști în Noua Zeelandă. Fără a se eschiva, realizatorul TV a menționat că nu regretă că a fost acolo. “Nu am încălcat niciun cod deontologic.” Dispus să vorbească deschis despre această experiență, Mihai Tatulici le-a povestit studenților despre peripețiile din Aeroportul din Noua Zeelandă, despre ce a făcut în Auchland, despre mentalitatea neozeelandezilor, precum și despre discuția avută cu Robert Turcescu privind posibila reîntoarcere la Realitatea: “Vreau să-l aduc înapoi pe Robert Turcescu. Am și negociat cu el.”
“Trebuie să ai cultură socială ca să fii un jurnalist bun”

În partea a doua a training-ului s-a vorbit despre ce înseamnă să fii jurnalist și cum se face jurnalismul la noi. Studenții au fost oarecum surprinși când realizatorul TV le-a spus că: “Nu facultatea e esențială pentru meseria aceasta, ci liceul și cei șapte ani de acasă.” În ceea ce privește modul în care se face astăzi această meserie, Mihai Tatulici a fost destul de categoric: “Acum se discută despre evenimente în momentul în care acestea se întâmplă, iar jurnalistul nu are toate informațiile necesare și își dă cu părerea ca proasta în târg.” De asemenea, omul de presă a dat de înțeles că este dezamăgit de mulți dintre noii intrați în media: “Sentimentul că în breasla noastră pătrund proști cu ghiotura mă înspăimântă” a menționat Mihai Tatulici. Studenții au fost de asemenea, fascinați de relatarea uneia dintre cele mai frumoase întâmplări trăite de Mihai Tatulici de când a intrat în mass-media. Materialul despre o parte a salvatorilor victimelor exploziei de la mina din Lupeni, de acum doi ani, a fost unul care a reușit să provoace emoții puternice apropiaților săi. “Dacă obții așa ceva de la oamenii foarte apropiați ție, înseamnă că ai reușit în meserie.” Realizatorul de la Realitatea TV  le-a mai povestit studenților de modul în care a debutat el în presă, cum a ajuns la performanțele de astăzi, ținând să menționeze că  “nu mi-am negociat niciodată contractele. Dar nimeni nu mă crede când spun asta.”
“Lui Mihai Tatulici, un pici”

Discuția din finalul training-ului susținut de Mihai Tatulici studenților ieșeni a fost una detașată de peisajul mediatic. S-a vorbit despre filme, cărți, șah, golf și muzică. Prin întrebările adresate de studenți, jurnalistul a avut ocazia să-și aducă aminte chiar și de copilărie: “Eram pionier pe atunci și am mers la Mănăstirea Agapia în vizită. Acolo era și scriitorul Mihail Sadoveanu care mi-a dat un autograf: «Pentru Mihai Tatulici, un pici».”
După aproape trei ore de discuții, întâlnirea dintre Mihai Tatulici și studenții ieșeni s-a încheiat cu o serie de mesaje transmise de jurnalist Asociației Studenților Jurnaliști din Iași și cu promisiunea că vom colabora și în viitor.

Aceasta relatare a aparut si in „Ziarul ASJ”, realizat dupa terminarea JSS 2010.

Cei care vor mai mult detalii despre celelate activitati din cadrul JSS au la dispozitie blogul http://journalisminsummer.blogspot.com/

Reclame

Un gând despre &8222;Mihai Tatulici: ,,Trebuie să-ți pui la bătaie toată personalitatea pentru a reuși în meseria aceasta’’&8221;

  1. Pingback: Mihai Tatulici: ,,Trebuie să-ți pui la bătaie toată personalitatea pentru a reuși în meseria aceasta’’ - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s