RATP (Răbdare, Atitudine, Tactică, Practică)

Fie că e dimineaţă, amiază sau seară ele fac parte din viaţa mea, vreau ori nu vreau. Este vorba de tramvaie, autobuze şi microbuze. După atâţia ani de mers zilnic cu mijloacele de transport în comun din Iaşi, cred că sunt în măsură să interpretez altfel acronimul RATP.

R= Răbdare: Întotdeauna când ştii că trebuie să mergi cu mijloacele de transport în comun trebuie să te înarmezi cu foooarte multă răbdare. Răbdare ca să aştepţi în staţie, răbdare ca să-i asculţi pe cei de lângă tine cât sunt de nerăbdători să vină o dată autobuzul ăla, răbdare ca să poţi urca, răbdare când opreşte autobuzul între staţii că e filtru de control, RĂBDARE….

 A= Atitudine: Trebuie să ştii să iei atitudine. Când prea multă lume se bagă în faţa ta, când persoanele de vârsta a treia te pipăie pe la spate (adică te împing să urici/ cobori mai repede), când eşti foarte obosit şi vrei şi tu un loc în tramvai, când pur şi simplu nu ai chef să-i suporţi pe ceilalţi trebuie să iei atitudine: un ghiont, un ton mai ridicat atunci când le spui să nu se mai împingă, o privire tăioasă ş.a.m.d..

T= Tactică: Dacă vrei o călătorie fără griji trebuie să stăpâneşti foarte bine o tactică anume. Să vă dau câteva exemple: (1) Dacă vrei să ajungi cât mai repede acasă, mai bine schimbi două mijloace de transport în comun, pentru că dacă stai să-l aştepţi exact pe acela care te lasă în faţa blocului durează o veşnicie; (2) Dacă vrei şi tu un loc pe scaun trebuie să ai la tine ceva de citit (o broşurică, un ziar, o carte, o revistă, orice). Cel mai bine ar fi dacă găseşti liber un scaun lângă geam; te întorci cu faţa spre geam şi citeşti (sau te faci că citeşti) şi nimeni nu te va deranja până ajungi la destinaţie.

P= Practică: Pentru a reuşi să dobândiţi răbdarea de care v-am spus, pentru a şti când şi cum să luaţi atitudine şi pentru a deprinde diverse tactici vă trebuie multă practică. Eu, spre exemplu, am o experienţa de cel puţin şapte ani şi încă mai am de învăţat.

Dacă „treceţi” pe aici şi aveţi voi alte sfaturi, tactici în ceea ce priveşte mersul cu mijloacele de transport în comun de-abia aştept să le citesc. 😉

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s