„O biserică decorată cu penseta” – Revista presei locale

„O biserică decorată cu penseta”, „Tortură mafiotă în pădure, la Ciric” şi „Medicii de familie ameninţă că de la 1 iunie nu mai prescriu reţete compensate” sunt principalele titluri ale presei locale de astăzi, 14 mai 2011. Din presa locală aflăm despre împodobirea unei biserici într-un mod unic, despre modul în care un cetăţean moldovean a fost torturat în România, dar putem citi şi despre cauzele analfabetismului din judeţele Moldovei sau despre situaţia medicilor de familie, începând cu luna viitoare.

Ziarul de Iaşi deschide ediţia de astăzi cu o ştire despre un grup de pensionari din cartierul ieşean Cantemir, care decorează o biserică din zonă. Aceştia muncesc aproape zilnic la decorarea Bisericii Sf. Mahramă a Domnului şi Sfinţii Brâncoveni, prin intermediul unui program de terapie ocupaţională. Cei 20 de bătrâni folosesc tehnica mozaicului în marmură, metodă deprinsă de la prof. Stelian Onica, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Când va fi gata, biserica va fi unică în ţară, datorită acestui stil. Mai multe despre activitatea pensionarilor aflaţi din pagina trei a Ziarului de Iaşi sau de pe www.ziaruldeiasi.ro.

 Astăzi, Ziarul de Iaşi apare împreună cu Suplimentul de cultură, unde puteţi citi un interviu cu unul din regizorii tineri ai României, Bogdan George Apetri. Veţi afla cum şi-a planificat acesta cariera, cum a ajuns să studieze în SUA, ce a făcut acolo, dar şi alte detalii despre filmele sale (scurtmetraje şi primul lungmetraj).

Bună Ziua Iaşi prezintă povestea unui tânăr moldovean care, după ce a trecut ilegal Prutul din Republica Moldova în România, a fost torturat de cei care l-au ajutat. Procurorii ieşeni au demarat o anchetă în cazul unui tânăr moldovean care se pare că a fost bătut în pădurea Ciric, după ce s-a certat cu membrii unei reţele de traficanţi de migranţi. Mai multe despre acest caz aflaţi din pagina cinci a ziarului şi de pe www.bzi.ro.

Din Evenimentul aflăm despre cea mai întâlnită cauză a analfabetismului din judeţele Moldovei, sărăcia. În judeţul Vaslui, aproximativ 1,50% dintre copii au abandonat studiile, în principal din cauză că părinţii nu au cu ce să îi întreţină. În judeţul Botoşani, statisticile arată că elevii renunţă la studii în favoare muncii sau a plecării în străinătate. Aceleaşi observaţii sunt şi la nivelul Iaşului.

Flacăra Iaşului ne spune despre medicii de familie, care ameninţă din nou că nu vor mai semna contractele cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, începând cu 1 iunie 2011. Cei care vor ieşi în pierdere vor fi pacienţii, care nu vor mai putea fi consultaţi şi nu vor mai primi reţete compensate. Medicii vor modificarea contractului-cadru, ordonanţa privind permanenţa şi actul privind informatizarea şi raportarea online. Mai multe aflaţi de pe www.flacarais.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s