10 reguli de (ne)respectat pentru un transport civilizat

De câteva luni am văzut în unele mijloace de transport în comun din Iaşi afişe ca cel alăturat. Pornind de la acest exemplu m-am gândit că ar fi bine să prezint cele 10 reguli pe care mulţi călători le aplică atunci când merg cu microbuzul, autobuzul sau tramvaiul. Poate suferă de vreo boală (Doamne fereşte!) care îi face să citescă pe dos afişele.

1. Cumpăraţi bilet, compostaţi-l în mijlocul de transport, iar la coborâre daţi-l mai departe (vezi povestea despre bunul samaritean :)).

2. Urcaţi întotdeauna în aşa fel încât să fiţi primii (credeţi că locul vă aşteaptă pentru că sunteţi civilizat?!). La urmă trebuie să urce persoanele în vârstă, femeile însărcinate, bolnavii.

3. Staţi de vorbă cu conductorul sau şoferul (trebuie să ştiţi şi voi câteva reguli de circulaţie astfel încât să-i faceţi observaţie) şi intraţi mereu în vorbă cu ceilalţi pasageri (să nu se simtă singuri).

4. Să nu cumva să cedaţi locul bătrânilor, femeilor însărcinate sau bolnavilor (ce, e vina voastră că sunt aşa?).

5. Folosiţi un ton ridicat în incinta mijlocului de transport (mai ales când vă certaţi cu cineva la telefon, sigur toţi pasagerii sunt interesaţi să afle detalii din viaţa voastră privată, e mai ceva ca la OTV).

6. Sunteţi invitaţi să fumaţi, să consumaţi alcool sau mâncare în mijlocul de transport. De vreme ce sunt geamuri, uşile se deschid la fiecare staţie şi există măsuţe (în unele tramvaie) pe post de scrumieră sau bar, de ce să rămână inutilizate?!

7. Aveţi grijă ca volumul muzicii să fie cât mai tare dat pentru a binedispune şi ceilalţi pasageri. NU FIŢI EGOIŞTI!!!

8. Aruncaţi gunoaiele în mijlocul de transport în comun; oricum la capăt de linie trebuie să facă cineva curăţenie în el şi doar nu o să aruncaţi gunoaiele pe stradă.

9. Adresaţi-vă cu obrăznicie celorlalţi pasageri. E ca la salată: puţină sare şi un praf de piper nu dăunează deloc, ba chiar ajuta ;).

10. Nu aşteptaţi ca uşile să fie complet deschise atât la urcare, cât şi la coborăre. Trebuie să vă arătaţi muşchii în public aşa că un picior sau un pumn în uşă ca să se deschidă mai repede nu strică niciodată.

Dacă mai ştiţi şi voi alte reguli sunteţi bineveniţi să le împărtăşiţi aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s