Bruxelles, primele impresii

Acum o săptămână m-am întors din vacanţa petrecută împreună cu sora mea în Belgia, mai exact în Bruxelles şi împrejurimi (Leuven, Tervuren, Laeken). Şi pentru că am promis că voi povesti ce şi cum, iată că am reuşit astăzi să postez primele impresii.

După ce am călătorit o noapte întreagă cu autocarul de la Iaşi la Bucureşti, am ajuns la Otopeni pe la 4 dimineaţa, cam chioare de somn, dar entuziasmate că vom zbura pentru prima dată împreună. A fost un zbor liniştit, asta fără să mă gândesc la cei doi „vecini” ai mei care au vorbit tot drumul verzi şi uscate, iar eu, nedormită de mai bine de 24 de ore încercam să îl prind pe Moş Ene de un picior.

Am ajuns pe la 10 şi ceva în Belgia şi după încă o oră de mers cu trenul şi metroul am ajuns într-un final la hotel. Acolo am fost întâmpinate cu un „Bună ziua!” în limba română şi deja ne simţeam mult mai bine, deşi eram frânte de oboseală. Gabi, cea care se ocupă de recepţia de la Sun Rise Apart Hotel e o româncă get-beget care a fost o gazdă foarte bună.

Pentru că mai avem ceva timp până să urcăm în apartamentul nostru, am plecat să căutăm ceva de mâncare spre Grand Place. Pe drum am descoperit puţin cartierul unde era hotelul (Leopold al II-lea), dar şi Piaţa Sainte Catherine, unde am mâncat nişte crochete din peşte, ce altceva? (doar e cunoscută zona pentru aşa ceva :D).

Deşi am fi vrut să mergem până în centrul oraşului, picioarele nu ne-au mai ascultat şi ne-au purtat înapoi la hotel, de unde, nu au mai vrut să iasă până a doua zi dimineaţă. La micul dejun am fost întâmpinate din nou în limba română, fiindcă şi fratele lui Gabi, Paul a venit în vacanţă să lucreze în Belgia. (Îi mulţumim că a fost aşa drăguţ cu noi în fiecare dimineaţă ;))

În prima zi de vizitat am pornit-o spre Parc de Bruxelles. Vă spun din start că la parcuri bruxelezii stau prost. Câţiva copăcei, câteva alei şi piste pentru alergat, o fântănă arteziană şi în rest buruieni. Dar să vorbim de lucruri mai frumoase, cum ar fi Biserica Notre-Dame du Sablon şi Parc du Sablon. Biserica a fost recent renovată şi merită vizitată atât pentru arhitectura sa (care aduce cu celebra Notre Dame), dar şi pentru vitraliile deosebite.

Am pornit apoi spre centru oraşului, pentru că vroiam să ajungem la Cathédrale Saint-Michel et Gudule, o altă minunăţie arhitecturală, la Galeriile St. Hubert şi Muzeul de Cacao și Ciocolată. Catedrala m-a impresionat prin măreţie şi, din nou, prin vitraliile sale. Merită să intraţi şi la Muzeul din interior, dar şi în Criptă.

În schimb, Galeriile St. Hubert nu m-au atras din prisma construcţiei, ci a vitrinelor. Ciocolată, biscuiţi, mănuşi asortate cu pălării şi poşete, şampanii care mai de care, ziare şi reviste, cutii pentru cadouri, toate erau exemplar expuse.

Muzeul de Cacao şi Ciocolată, ultima oprire din acea zi, prezintă o scurtă incursiune în ceea ce înseamnă producerea ciocolatei (de la boabele de cacao şi până la pralinele care ne plac atât de mult), câteva obiecte care ajută la procesarea şi servirea ciocolatei, dar şi îmbrăcăminte fabricată din ciocolată. Însă punctul forte l-a reprezentat, cu siguranţă, demonstraţia (+degustarea) de la final.

Vineri, a doua zi, sora mea a plecat la un curs în Leuven, iar eu am luat-o la pas prin Cartierul European, să-mi aduc aminte câte ceva din experienţa de anul trecut. Am pornit de dimineaţă spre Piaţa Schuman şi apoi am urmat următorul traseu: Square Ambiorix (cu Hotel Saint-Cyr) – Avenue Palmerston – Square Marie-Louise – Parc du Cinquantenaire – Place Jourdan – Parcul Leopold – Parlamentul European – Muzeul Wiertz – Place Luxemburg – Square de Meeus – Place du Trône.

Cam asta am reuşit să vedem în primele trei zile petrecute în capitala Europei. Restul povestirilor vor veni în zilele următoare.

P.S.: Mai multe fotografii (peste 900 :D) găsiţi pe Facebook.

Reclame

3 gânduri despre &8222;Bruxelles, primele impresii&8221;

  1. Pingback: La pas prin Leuven « O singură datorie are omul: Să nu fie prost!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s