Bruxelles, zilele V şi VI

După scurta vizită în Leuven, am revenit în Bruxelles, unde am reluat traseul propus de acasă. Duminică aveam programată o raită prin Anderlecht, un popas la un muzeu în centru şi apoi o plimbare prin Tervuren.

Aşadar am pornit de dimineaţă spre cartierul Anderlecht pentru că se anunţa o zi plină. La 9.15 eram deja pe acolo şi încercam să identificăm unde anume era Casa Erasmus, pentru că de somnoroasă ce eram am uitat harta la hotel. dar cum porecla mea (GPS) nu mi-a fost dată degeaba, am nimerit din prima. Însă surpriză: deşi trebuia să fie deschis muzeul de la 9.30 uşile erau închise. Aşa că am sunat la uşă şi am cerut să vizităm Casa şi Grădina lui Erasmus. Cei de acolo s-au uitat puţin ciudat la noi, dar ce să-i faci dacă noi aveam un program încărcat?! ;)) Nu este un muzeu deosebit, însă ceea ce m-a impresionat a fost faptul că Erasmus a locuit aici doar şase luni (în 1521), când a venit în vizită la prietenul său Pieter Wijchman, iar belgienii i-au făcut un muzeu memorial… De asemenea, mi-au plăcut mult citatele care erau prezente peste tot în grădina casei (cum este şi cel din fotografie).

Următoarea oprire a fost la Beguinage d’Anderlecht. Aceasta este mult mai mică decât cea din Leuven, aici rămânând în picioare doar biserica şi două clădiri principale. În acestea sunt expuse mici colecţii de arheologie, de artă religioasă şi populară.

Deşi am mai fi vrut să ne plimbăm prin cartier, timpul nu ne-a permis aşa că am pornit spre Muzeul Regal al Armatei şi Istoriei Militare, aflat în Parc du Cinquantenaire. Trebuie să recunosc de la început că acest muzeu a fost cel care m-a lăsat cu gura căscată. Nu am văzut nicăieri atât de multe exponate, atât de multe detalii despre arme, armuri, câmpuri de luptă… şi toate acestea le puteţi vedea fără să scoateţi un ban din buzunar. Ca să vă faceţi o idee, să vă spun ce colecţii găsiţi în acest muzeu enorm: Arme şi armuri, Ţările de Jos sub influenţa Austriei, Era Napoleoniană, Belgia în secolul XIX, Armele în secolul XIX, Primul Război Mondial, Comori ale Imperiului Rus, Aviaţie, Tancuri, Marină şi Forumul European al Conflictelor Contemporane. Ca să puteţi vedea aproape totul ar trebui să staţi aici o zi întreagă, mai ales că puteţi avea ocazia să prindeţi şi expoziţii temporare. Noi am nimerit la „Bits and Pieces between Life and Death” (erau expuse tot felul de obiecte care au aparţinut soldaţilor, de la gamele şi sticle de băutură, la cărţi de joc şi periuţe de dinţi) şi ne-a plăcut mult.

După câteva ore, am plecat cu greu de la Muzeul Regal al Armatei şi Istoriei Militare şi am pornit spre Muzeul Transportului Bruxellez. Aici am admirat tramvaie, autobuze, troleibuze de la începutul transportului public şi până la cele mai noi modele. Însă cel mai mult ne-a plăcut plimbarea cu tramvaiul de epocă, inclusă în preţul biletului. Puteţi merge fie spre Parc du Cinquantenaire, fie spre Tervuren. Eu şi sora mea am ales a doua variantă şi nu am regretat, mai ales că tramvaiul trece prin Pădurea Soignes, iar senzaţia este unică. După o scurtă plimbare prin parcul din Tervuren, ne-am întors la hotel, pentru că a doua zi trebuia să ne trezim din nou devreme.

Luni, ne-am cumpărat câte un „Brussels Card” şi pentru că majoritatea muzeelor sunt închise, am pornit spre Laeken, ca să vedem Mini-Europa şi Atomiumul, după care am revenit în Bruxelles pentru a merge la Muzeul Jucăriilor, acestea fiind printre puţinele obiective turistice deschise în prima zi a săptămânii.

Prima vizită a zilei a fost şi cea mai frumoasă. Aceasta a fost în parcul Mini-Europa, singurul  unde puteţi face un tur prin Europa în câteva ore. Toate ţările Uniunii Europene sunt reprezentate aici printr-unul sau mai multe monumente importante. Din România, Palatul de la Mogoşoaia este cel construit în miniatură.  Aici puteţi asculta imnul fiecărui stat, puteţi să vă jucaţi cu morile de vânt sau cu un iaht, să treceţi pe sub Turnul Eiffel sau Arcul de Triumf din Paris şi chiar să simţiţi cum vă tremură pământul sub picioare atunci când erupe Vezuviul. Un alt lucru interesant care se găseşte aici este „The Spirit of Europe„, un spaţiu special amenajat unde puteţi, prin intermediul panourilor informative şi a diverselor jocuri, să aflaţi mai multe despre tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, despre ţările membre şi relaţiile externe.

După câteva ore bune petrecute aici am plecat spre Atomium, considerat a fi simbolul Bruxellului. Construcţia, ridicată pentru Expoziţia Universală din 1958, este una impresionantă, însă merită vizitată doar în exterior. Nu spun că interiorul nu ar fi atractiv (scările rulante şi liftul sunt de admirat), dar expoziţiile (permanente şi temporare) şi panorama de aici nu merită 11 Euro (biletul pentru adulţi) sau 8 Euro (biletul pentru studenţi). Singura expoziţie care mi-a atras atenţia a fost „L’eau pour tous„, unde am putut vedea diverse proiecte menite să scadă consumul de apă la nivel global, proiecte care erau destul de ambiţioase. Însă cel mai mult ne-au plăcut mesajele de la intrarea în Atomium, unde am găsit şi un „Bun venit!„, pe lângă „Bienvenue!”, „Welcome!” sau „¡Bienvenido!”  .

Ultima oprire din acea zi a fost la Muzeul Jucăriilor. Aici am găsit tot felul de exponate care fie că vrei, fie că nu, te întorc în timp. Căluţi de lemn, maşinuţe, păpuşi, bucătării în miniatură, jucării din pluş, soldăţei, teatre de păpuşi – orice vreţi găsiţi în acest muzeu, unde pentru a vă simţi bine trebuie să aveţi multă răbdare pentru că piticii care vin aici fac un zgomot infernal :D.

Ultima parte a povestirilor despre vacanţa în Belgia va veni în zilele următoare.

P.S.: Mai multe fotografii (peste 900 :D ) găsiţi pe Facebook.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s