Ultimele zile în Bruxelles

Şi am revenit cu ultima postare despre vacanţa în Belgia. De data aceasta am pornit într-un traseu prin centrul capitalei, dar am ajuns din nou şi prin Laeken pentru a admira puţin din cultura asiatică adusă aici de Leopold al II-lea. Marţi, dis-de-dimineaţă, am pornit spre centrul Bruxellului, iar prima oprire a fost la Biserica Notre Dame de Bon Secours. Aceasta nu impresionează prin arhitectură sau vitralii, ci prin poziţionarea sa: este lipită de alte clădiri din zonă şi dacă nu observi crucea de deasupra clădirii poţi trece uşor pe lângă ea fără să o vezi. Paşii ne-au îndreptat apoi mai spre centru, spre vestitul Manneken Pis – statuia unui băieţel care se spune că ar fi salvat oraşul de un incendiu.

Ne-am continuat plimbarea pe străduţele înguste şi atunci libere (pe la ora 9.00-10.00 nu prea vezi localnici pe afară) şi am ajuns prin Place St Gery, unde se află şi Halle St Gery (monument arhitectural), prin Place de Jardin aux Fleurs şi Place de la Bourse. Aici am intrat în Biserica Sfântul Nicolae, unde cel mai important vestigiu îl reprezintă Relicvarul martirilor din Gorkum, aflat aici din 1868. După câteva minute eram deja în Grand Place, unde nu am ratat-o pe T’Seerclaes – statuie pe care se spune că trebuie să o atingi dacă vrei să revii în capitala Belgiei (în timp ce chinezii spun că de fapt statuia are legătura cu fertilitatea :D). De asemenea, am mers şi la Musee de la Ville de Bruxelles unde din toate cele 17 colecţii, cele mai remarcabile sunt cea a pieselor de altar sculptate în lemn şi cea care cuprinde costumele cu care a fost îmbrăcat de-a lungul timpului Manneken Pis. Tot în Grand Place ne-am oprit şi la Musee des Brasseurs – deşi ca muzeu al berii nu este cine ştie ce, berea inclusă în preţul biletului şi savurată stând pe butoaie a fost excelentă. Am plecat apoi spre MOOF – Museum of Original Figurines, un muzeu care mi-a plăcut la nebunie. Pe lângă Ştrumfi, i-am întâlnit aici şi pe Asterix şi Obelix, Tintin, Batman, dar am putut vedea şi tehnica necesară animării desenelor.

Prin apropierea acestui obiectiv turistic se află şi Muzeul Costumului şi Dantelei, unde am făcut următorul popas. În acest mic muzeu am admirat dantele şi broderii de o fineţe deosebită, rochii şi costume bărbăteşti împodobite cu dantelă, dar şi accesorii (evantaie, poşete brodate, pălării, umbreluţe ş.a.).  Am plecat apoi din centru spre Place de l’Albertine şi MIM – Musee des Instruments de Musique. MIM-ul impresionează în primul rând prin clădirea deosebită în care se află, una în stil Art Nouveau. În al doilea rând, atrage atenţia prin impresionanta colecţie de instrumente pe care le deţine şi prin faptul că îţi permite să asculţi cum sună o mare parte din acestea, fiecare vizitator primind o pereche de căşti la intrare. Am fost tare mândră să văd expuse aici o capră, fluiere, cavale şi un buhai din România. Dacă ajungeţi aici merită să vă opriţi pentru câteva minute şi la restaurantul de la ultimul etaj, pentru că priveliştea este deosebită. După ce am savurat aici un cappucino am coborât şi am intrat puţin în Biserica St. Jacques sur Coudenberg din Place Royale,  un lăcaş de cult impresionant prin mărime şi simplitate.

A doua zi am pornit iniţial spre Laeken, pentru că, aşa cum spuneam, vroiam să vedem bucăţica din Asia adusă aici de Leopold al II-lea. Prima dată am intrat în Turnul Japonez, o construcţie impresionantă, ce domină zona şi se vede strălucind printre copacii dimprejur. Vitraliile şi vasele specifice Japoniei de aici sunt remarcabile. Am trecut apoi strada pentru a merge spre Pavilionul chinezesc, un loc încântător din toate punctele de vedere. Nu cred că pot exprima prea bine în cuvinte ce am găsit acolo, aşa că am postat un filmuleţ cu câteva imagini din interior. Însă pot spune că cele două săli cu oglinzi m-au impresionat cel mai mult.

Lângă Pavilion a fost construit Muzeul de Artă Japoneză, unde am văzut numeroase costume de samurai, dar şi porţelanuri şi stampe. Toate cele trei obiective sunt reunite sub denumirea Musee d’Extreme-Orient şi merită vizitat, chiar dacă nu e trecut în toate ghidurile turistice.

Spre prânz am revenit în oraş şi am mers la Coudenberg – Vechiul Palat al lui Charles Quint din Bruxelles. Acesta e de fapt un sit arheologic al fostului palat regal. Acesta se întinde pe o bună suprafaţă din actuala Place Royale, doar că la câţiva metri adâncime. Situl este păstrat în condiţii excelente şi am putut vedea aici rămăşiţe din fostele clădiri principale, din capelă, fosta stradă Isabelle, Aula Magna, strada pe care acum se află MIM-ul şi fosta casă-muzeu Hoogstraeten.

După-amiaza am rezervat-o altor două obiective turistice importante. Primul a fost Muzeul de Ştiinţe NaturaleAici se găseşte cea mai mare Galerie a Dinozaurilor din Europa, dar şi impresionante colecţii de schelete de balene, fosile, insecte, minerale şi tot ce mai poate însemna viaţă pe pământ. Galeria Evoluţiei este şi ea deosebită, iar toate informaţiile şi jocurile puse la dispoziţie vizitatorilor, fac muzeul un loc unde poţi petrece liniştit jumătate de zi sau o zi întreagă.

Cel de-al doilea a fost Autoworld, locul unde găsiţi foarte multe maşini, de la cele de prin anii 1910 până la cele mai noi modele ecologice, maşini de curse, caleşti şi motorete. Chiar dacă nu eşti iubitor de maşini nu are cum să nu îţi placă aici.

Joi, în ultima zi petrecută la Bruxelles, am avut timp doar să ajungem la Basilique Koekelberg, clădirea pe care Leopold al II-lea a vrut-o asemănătoarea cu Panteonul din Paris. În interior, basilica cuprinde biserica propriu-zisă, locuri pentru reuniuni, o criptă, un teatru, mai multe capele ş.a. Cum scrie în pliantul luat de aici, impresionanta clădire Art Deco este „un oraş în oraş”.

Aici se termină postările legate de vacanţa petrecută în Belgia, însă urmează altele privind două excursii în care urmează să plec (una la Timişoara şi una în Maramureş).

P.S.: Mai multe fotografii din Belgia (peste 900 :D ) găsiţi pe Facebook.

Un gând despre &8222;Ultimele zile în Bruxelles&8221;

  1. Pingback: Am zburat şi am vizitat oraşul parcurilor « O singură datorie are omul: Să nu fie prost!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s