Primele impresii din Israel

Luni, 7 octombrie 2013

După cum v-am spus în prima postare din această serie, aici, am plecat spre aeroportul Otopeni pe la ora 3.00, luând un mic mic dejun în mașină. Pe la 3.45 ne-am reunit cu grupul și cu părintele-ghid și am făcut check-in-ul. Noi (eu și sora mea) aveam o „problemă” încă de la Iași: nu știam cum va fi ghidul – noi fiind obișnuite să punem o groază de întrebări, să știm pe unde ne aflăm în orice moment, ce clădire e aia sau ce anume se află pe partea cealaltă. De aceea aveam un stres să vedem cum va fi părintele-ghid Gabriel Roman. Deși la început era mai rezervat, pe parcurs s-a obișnuit cu noi și la final deja ne povestea dânsul mereu ce și cum, fără să mai întrebăm. 😀 Dacă îl veți avea vreodată pe domnia sa ca ghid, nu o să vă pară rău. Dar să trecem peste această introducere … la ora 6.00 am decolat și după ce am avut parte de o priveliște deosebită deasupra Mării Mediterane și a Tel-Aviv-ului am aterizat la 8.20 pe Aeroportul Ben Gurion.

Nori peste MArea Mediterană

Nori peste Marea Mediterană

După câteva peripeții prin aeroport 😀 (grupul s-a despărțit în două până să ajungem la vamă, s-a rătăcit unul dintre „colegii” de pelerinaj, unora li s-a umblat prin bagaje), am reușit să ieșim cu toții și să mergem la autocarul condus de Ibrahim, care ne aștepta. Pentru că noi suntem fete istețe și ne-am schimbat în ținuta de vară din Otopeni, acum am reușit să urcăm primele în autocar și să prindem locuri „strategice”, chiar în față, în spatele șoferului și lângă ghid.

Tel Aviv, venim!

Tel Aviv, venim!

Prima oprire a fost în Lida (sau Lod), patria Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Aici se spune că s-a născut Sfântul, iar când acesta a murit, creștinii i-au adus în acest loc trupul. Acum, aici, se află o biserică grecească, dar priveliștea nu este una tocmai propice vizitatorilor creștini, pentru că aceasta se află într-un cartier musulman, zidurile lăcașului de cult fiind lipite de cele ale unei moschei.

Candelabru din biserica din Lida

Candelabru din biserica din Lida

Am plecat din Lida, în Nord, spre frumosul oraș Haifa. Nu vreți să știți ce drumuri, ce priveliști sunt în această zonă…Legat de drumuri, am aflat în zilele următoare că nu doar în partea de Nord a Israelului sunt așa, ci PESTE TOT; se circulă exemplar. În Haifa am vizitat Biserica Stella Maris, aflată pe Muntele Carmel. Pe mine locul nu m-a impresionat foarte mult, deși aici se află și Peștera Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul. În schimb, vis-a-vis de Stella Maris este un loc de unde Marea Mediterană se poate observa în toată splendoarea ei.

Marea Mediterană - Haifa

Marea Mediterană – Haifa

Tot în Haifa, am mers să vedem și Grădinile etajate Bahai. Pe moment imaginile care ți se desfășoară în fața ochilor îți taie respirația: vegetație perfect îngrijită, Marea Mediterană pe fundal, arbori exotici, lumini și umbre, temple și clădiri deosebite. Merită să veniți aici, chiar dacă accesul este permis doar în primul sector al grădinilor. Intrarea este liberă, dar vă vor fi controlate gențile. 😀

Grădinile Bahai

Grădinile Bahai

Următorul popas în Țara Sfântă a fost în Nazaret, locul unde au trăit Sfânta Maria și Dreptul Iosif, împreună cu Iisus. Ajunse aici ne așteptam să dăm peste acea așezare tipică din filmele despre viața lui Iisus Hristos, dar nu a fost așa. Nazaretul de astăzi este modern, cu clădiri de tot felul, cu magazine, cu școli și licee ca cele occidentale, cu străzi care nu sunt pline de praf și cu drumuri care nu îți permit să mergi în picioarele goale. Aici am vizitat mai întâi Biserica Sfântul Arhanghel Gavriil, situată în preajma Izvorului Buneivestiri și pictată de frații Moroșanu (români). De aceea și pisania este scrisă în limba română, amintind de cei doi.

Biserica Sfântul Arhanghel Gavriil

Mozaic din curtea Bisericii Sfântului Arhanghel Gavriil

Am luat-o apoi la pas prin Nazaret spre Biserica Catolică a Buneivestiri a Maicii Domnului, situată pe locul casei Maicii Domnului și a lui Iosif. Pe drum am trecut printre tarabe cu mirodenii fel de fel și nu ne-am putut abține să nu luăm și noi ceva: smirnă, care se vindea la kilogram.

Mirodenii la alegere

Mirodenii la alegere

Biserica Catolică spre care ne-am îndreptat este cea mai mare biserică de cult din Israel, iar în curtea acesteia sunt reprezentări ale Maicii Domnului cu Pruncul conform tradițiilor din diverse țări ale lumii. Eu am rămas impresionată de felul în care arătau lucrările din Indonezia, China și Thailanda pentru că în aceste culturi nu este o tradiție clară a reprezentărilor creștine. Este extrem de interesant să vezi astfel de imagini ale Maicii Domnului. Icoanele din România și Grecia erau însă cele mai frumoasă, acum nu știu dacă sunt subiectivă, dar aceste reprezentări chiar erau deosebite.

În interior am putut vedea ruinele casei unde au locuit Fecioara Maria, Iosif și Iisus, precum și alte reprezentări mai mult sau mai puțin ciudate ale unor momente importante din viața acestora. Poate nu sunt eu adepta lucrărilor moderne și contemporane, dar părerea mea este că nu tocmai în biserică își găsesc acestea locul, ci în muzee. Ulterior am mers și la Biserica Sf. Iosif, aflată tot în acest complex. Și acesta este tot un lăcaș catolic, construit pe locul unde se spune că era atelierul lui Iosif.

Sfânta Familie reprezentată la intrarea în Biserica Sf. Iosif

Sfânta Familie reprezentată la intrarea în Biserica Sf. Iosif

După ce am reunit grupul – spun reunit pentru că am avut parte și de o primă rătăcire în Israel (au urmat și altele) :D, am pornit spre satul Cana Galileii, la Biserica situată pe locul unde Mântuitorul a săvârșit prima minune în Galileea, cea a preschimbării apei în vin. Pe drum, părintele-ghid a avut buna intenție să ne învețe un frumos cântec despre Cana Galileii, dar cum socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, iar aproape toți din autocar eram cam afoni nu a ieșit așa de frumos cum trebuia…dar efortul nostru a fost apreciat 🙂 Și nu, nu am nicio înregistrare a momentului, deși am avut un reportofon la mine; credeți-mă pe cuvânt că nu merita.

La biserica din Cana, unde sunt expuse două vase de piatră asemănătoare celor menționate în cazul minunii săvârșite la nunta la care a participat Iisus și a săvârșit minunea, ne-am simțim ca acasă: am înconjurat fântâna din curte, în timp ce părintele a fredonat cântarea din cadrul Tainei Cununiei; biserica este pictată exact ca cele de la noi, iar atmosfera a fost una extrem de primitoare; ca să nu mai spun că acolo se află și o măicuță din România, care ne-a servit cu cafea și vin specific zonei.

Biserica situată pe locul unde Iisus a săvârșit prima minune în Galileea

Biserica situată pe locul unde Iisus a săvârșit prima minune în Galileea

Ultimul popas al zilei a fost pe malul Mării Galileii, în orașul Tiberias, unde ne-am cazat la Hotelul King Solomon. Deși condițiile nu erau excepționale, cina a fost bună, iar priveliștea pe care o aveam din cameră a compensat totul.

Priveliștea spre Marea Galileii de la balconul camerei noastre

Priveliștea spre Marea Galileii de la balconul camerei noastre

După o primă zi petrecută în Israel, puteam spune că nimic nu era cum mă așteptasem: șosele sunt impecabile, oamenii amabili, orașele și satele prin care am fost nu sunt așa cum crede majoritatea dintre noi (nu vezi praf, nisip sau tufișuri peste tot), iar locurile de pelerinaj nu mai sunt așa cum erau o dată – acum sunt amenajate, iar în majoritatea cazurilor sunt construite biserici creștine peste acele situri/ruine.

Detalii despre a doua zi petrecută în Țara Sfântă în postarea următoare.

P.S.: Mai multe fotografii sunt pe Facebook, aici.

Reclame

3 gânduri despre &8222;Primele impresii din Israel&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s