Pe malul Mării Galileii

Marți, 8 octombrie 2013

Dimineața, la ora 07.00, am coborât să luăm micul dejun, după o noapte care a trecut fără să ne dăm seama prea bine când s-a întâmplat asta. După ce am luat masa (bufetul suedez a fost divers, doar cu sucul de la automat am avut ceva probleme :D, mai bine storceam eu o lămâie și gata) am pornit cu autocarul spre Muntele Tabor (Muntele Schimbării la Față a Mântuitorului). La baza muntelui se află câteva magazine de unde turiștii pot cumpăra de la magneți, până la curmale sau șaluri din cașmir. Trebuie neapărat să negociați pentru că veți obține prețuri foarte bune. De aici, am plecat cu microbuze arabe spre vârful muntelui; iar prima oprire a fost la Mănăstirea greco-ortodoxă și Biserica Schimbării la Față. Aici am întâlnit și câteva măicuțe din România, care au fost bucuroase să ne primească.

Curtea Bisericii Schimbarea la Față

Curtea Bisericii Schimbarea la Față

Am pornit apoi, pe jos, spre Peștera lui Melchisedec (care se află în apropiere și unde nu se permite intrarea) și spre Biserica Catolică de pe Tabor. Pe aici am avut, în sfârșit, senzația că ne aflăm în locurile pe unde a umblat și Iisus acum mai bine de 2 000 de ani – pustiu, tufișuri spinoase, vedere spre satele din jur cu case mici și albe… Biserica Catolică de aici nu este una care ne-a impresionat, în schimb, priveliștea de pe terasa din dreapta acesteia a fost una superbă.

Priveliște de pe Muntele Tabor

Priveliște de pe Muntele Tabor

După ce „ne-am luat doza de fotografii”, ne-am urcat din nou în microbuze arabe și, într-o viteză maximă, am coborât de pe Tabor. Cu toată viteza înainte am mers și spre Muntele Fericirilor, unde am ajuns cu câteva minute înainte de pauza de prânz. Am reușit să intrăm în Biserica Catolică ridicată aici, dar ceea ce e cu adevărat impresionant în acest loc e grădina și priveliștea spre Marea Galileii. Păcat că nu am stat decât vreo 10 minute, dar în Israel, programul e program și am fost rugați să părăsim zona pe parcursul pauzei.

Pe Muntele Fericirilor

Pe Muntele Fericirilor

Ne-am continuat apoi drumul pe malul Mării Galileii, iar prima oprire a fost la Tabgha – la Biserica Înmulțirii Pâinilor și Peștilor. Aceasta este tot una de rit catolic, iar în interior am putut vedea, sub masa altarului, faimosul mozaic cu doi pești și un coș cu pâine. În curte, în amintirea minunii săvârșite aici de Iisus se află un mic iaz cu pești de toate culorile care sunt foarte prietenoși și fotogenici 😉 De asemenea, aici se află și un magazin unde puteți găsi tot felul de obiecte: ceasuri cu imaginea mozaicului, mozaicuri simple, icoane, magneți, portofele ș.a., dar noi am preferat să luam o cafea și un cappuccino și să ne odihnim puțin la umbră, pentru că prețurile eram cam piperate.

La Tabgha

La Tabgha

Am luat-o apoi la pas spre locul reabilitării lui Petru și spre Biserica care adăpostește piatra pe care a stat Mântuitorul, după Înviere, în așteptarea lui Petru, care era la pescuit. Aceasta se află la câțiva metri de Marea Galileii, fapt pentru care am stat aproape o oră aici: am admirat apa limpede, peștișorii care se apropiau periculos de mult de picioarele noastre și am cules pietre și melci.

Biserica care adăpostește piatra pe care a stat Mântuitorul – la Marea Galileii

După acest popas, am plecat spre Capernaum, tot pe malul Mării Galileii. Prima dată am mers la Biserica Catolică aflată pe ruinele casei soacrei Sfântului Petru. Ulterior am vizitat situl arheologic al vechiului oraș și sinagoga unde a predicat și Iisus, aflate în același arie.

Apoi am mers aproximativ trei kilometri pentru a ajunge la Biserica Greco-Ortodoxă Sfinții Apostoli din Capernaum. Aceasta, pe lângă superbul amplasament, avea și o pictură deosebită la interior. Aici m-am simțit ca acasă, mai ales că am făcut și un popas de jumătate de oră într-un fel de cerdac, de unde am admirat marea, un copac umbrelă, dar și niște fazani și păuni care au venit să ne întâmpine.

Spre finalul zilei ne aștepta un alt moment de relaxare și anume o plimbare cu vaporul pe Marea Galileii (sau Lacul Ghenizaret, cum i se mai spune). Când am ajuns la ponton nu eram într-o stare prea bună; dar imediat ce ne-am îmbarcat mi-a trecut absolut tot. Faptul că s-a cântat Deșteaptă-te, române!, că s-a arborat drapelul României și că priveliștea era una mirifică a făcut din această plimbare una memorabilă. Nu mai vorbesc de liniștea din larg, atunci când s-au oprit motoarele vasului pentru câteva minute. SUBLIM!

Pe Marea Galileii

Pe Marea Galileii

Înainte de a ne îndrepta spre hotel, am mai făcut o ultimă oprire, la un magazin cu produse cosmetice realizate din apă, nămol și minerale de la Marea Moartă. După o prezentare realizată de proprietara magazinului, a început shopping-ul compulsiv 🙂 Din tot grupul, cred că doar două, trei persoane au plecat cu mâna goală de acolo.

Am ajuns la hotel, în Tiberias pe la ora 19.00, am luat cina (foooarte bună mâncarea – pește, cartofi cu tot felul de mirodenii, deserturi pe alese…) și am fugit la somn, pentru că a doua zi se anunța una mult mai încărcată.

Detalii despre a treia zi petrecută în Țara Sfântă în postarea următoare.

P.S.: Mai multe fotografii sunt pe Facebook, aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s