Per pedes prin Ierusalim

Vineri, 11 octombrie 2013

Pentru că astăzi trebuia să recuperăm vizita de la Betania, am luat micul dejun mai devreme, iar la 07.30 deja plecam de la hotel. Drumul a fost, pentru prima dată, urât: cu multe „spinări de măgar” (și acum când văd una nu reacționez tocmai bine) și cu multă mizerie (mai ales după ce am ieșit din Betleem). În Betania am mers la Biserica aflată pe locul Casei lui Lazăr, a Mariei și a Martei și la Mormântul Sfântului Lazăr. Am trecut puțin și prin micul bazar din localitate, de unde am luat, în sfârșit, fructe, dar și niște cadouri pentru noi. 😀

La Mormântul lui Lazăr

La Mormântul lui Lazăr am coborât 27 de trepte

Am mers apoi în Ierusalim și am oprit pe Muntele Măslinilor. După ce ne-am luat micul bagaj cu noi (camere foto, ceva de mâncat, apă, hartă și alte nimicuri), pentru că la autocar urma să ne întoarcem la sfârșitul zilei, am pornit spre Mănăstirea Rusească de pe Muntele Înălțării – Eleon. Aici am vizitat două biserici, unde dintre ele (cea mai mică), adăpostind locul unde a avut loc prima aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tot aici ne-am întâlnit și cu un alt grup de români, printre care am zărit-o și pe Daniela Nane, însoțită de fiul ei. 

Mica biserică de pe Eleon

Mica biserică de pe Eleon

Fiind puțin în întârziere, am grăbit câteva doamne care doreau să cumpere de aici mentol (știau dânsele că aici se găsește :)) și am mers la Biserica grecească de pe Muntele Măslinilor, unde, împreună cu celălalt grup de pelerini români (care era condus de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanu), am ascultat poveștile unei măicuțe tot din România. Aceasta ne-a povestit istoricul locului, dificultățile întâmpinate de ctitor, precum și minunea care a avut loc aici, atunci când autoritățile au vrut să dărâme lăcașul de cult (Icoana lui Iisus Hristos Pantocrator s-a înfipt în colțul buldozerului care urma să dărâme și paraclisul de la demisol, iar mașina nu a mai funcționat).

Icoana Făcătoare de Minuni

Icoana Făcătoare de Minuni

Ne-am continuat traseul spre Biserica Dominus Flevit, unde am fost extrem de dezamăgite pentru că biserica era închisă pentru o slujbă, dar mai ales pentru că nu era pe atât de impresionantă precum i s-a dus vestea. Ceea ce ne-a atras, în schimb, atenția a fost priveliștea foarte frumoasă asupra orașului vechi.

În curtea Bisericii Dominus Flevit

În curtea Bisericii Dominus Flevit

Am continuar coborârea de pe Muntele Măslinilor și, pe drum, ne-am oprit și la Mănăstirea Rusă Sf. Maria Magdalena. Aici, românii sunt printre puținii privilegiați care intră să viziteze lăcașul – cei de aici sunt mai stricți și permit intrarea doar grupurilor ortodoxe și uneori catolice. Drumul până la biserica mănăstirii este unu foarte frumos, trecând printr-o grădină foarte bine îngrijită și socializând cu câteva pisici extrem de dolofane și de fotogenice. În biserică ne-am închinat la moaștele Sf. Ecaterina și ale Sf. Varvara. Aici mi-a atras atenția faptul că pictura nu prima, în schimb ornamentele arhitecturale erau deosebite. Totodată, am remarcat faptul că nu exista de fapt o catapeteasmă, ci un zid de jos până sus și ușile altarului. Din păcate, nu am avut voie să fac fotografii în interior, dar sper că mă credeți pe cuvânt. 😉

Biserica Măn. Sf. Maria Magdalena

Biserica Măn. Sf. Maria Magdalena

Am continuat în mare viteză drumul spre Grădina Ghetsimani, care la ora 12.00 se închide, iar noi mai aveam cinci minute pentru a ajunge. Am reușit să intrăm pe ultima sută de metri. Aici am rămas uimite de dimensiunile extrem de mici ale grădinii și de vechimea unora dintre măslini. Am intrat și în Biserica Tuturor Națiunilor, unde ne-am închinat la piatra unde Domnul Iisus s-a rugat în noaptea prinderii sale.

Grădina Ghetsimani

Grădina Ghetsimani

Am deviat apoi un pic traseul inițial și am reușit să mergem și la locul martiriului Sfântului Ștefan – aici se păstrează un fel de peșteră, unde se presupune că ar fi murit Sfântul, iar în imediata apropiere s-a construit o biserică grecească. Locul este încărcat de semnificații și cu toții am zăbovit câteva minute bune aici.

Locul martiriului Sf. Ștefan

Locul martiriului Sf. Ștefan

Am revenit la traseu și am mers la Biserica Mormântului Maicii Domnului din Ierusalim, unde am fost extrem de impresionate de părintele Anatolie, care ne-a vorbit foarte frumos despre acest loc sfânt, despre minunile săvârșite aici de o icoană a Fecioarei Maria cu pruncul, inclusiv una la care a asistat și dânsul.

Candelabru din bNiserica Mormântului Maicii Domnului,  donat de Regina Maria a României

Candelabru din Biserica Mormântului Maicii Domnului, donat de Regina Maria a României

Am intrat apoi prin Poarta Leilor sau Poarta Oilor în Cetatea Ierusalimului și am poposit la Biserica Sf. Ana, aflată pe locul casei Maicii Domnului. Din păcate, la Scăldătoarea Vitezda nu am mai găsit deschis, așa că am pornit pe Via Dolorosa sau Drumul Crucii, cu cele 14 opriri.

La intrarea în Biserica Sf. Ana

La intrarea în Biserica Sf. Ana

Prima oprire am făcut-o în curtea casei lui Pilat, locul unde a fost judecat și condamnat Iisus – aici se găseste acum o mică biserică catolică.

Statuie din Biserica din curtea casei lui Pilat

Statuie din Biserica din curtea casei lui Pilat

A doua oprire am făcut-o în Pretoriu. Aici soldații romani au pus pe capul lui Iisus cununa de spini și Crucea pe umeri, îndemnându-L să pornească spre Golgota. Tot aici apare și inscripția „Ecce Homo” – astfel L-a prezentat Pilat pe Iisus mulțimii.

Detaliu dintr-una din Bisericile aflate pe locul celei de-a doua opriri

Detaliu dintr-una din Bisericile aflate pe locul celei de-a doua opriri

Pe parcursul Viei Dolorosa am intrat și în Închisoarea unde au stat Iisus, Baraba și cei doi tâlhari. Aici se află acum o biserică greacă, care are în grijă „peștera” care a servit drept închisoare pe vremea Mântuitorului.

Închisoarea lui Iisus

Închisoarea lui Iisus

A treia oprire de pe Drumul Crucii a fost în locul unde Iisus a căzut pentru prima dată sub greutatea Crucii. Aici se află un basorelief foarte bine realizat și care impresionează orice pelerin sau simplu vizitator.

Prima cădere a Mântuitorului

Prima cădere a Mântuitorului

A patra oprire a fost la locul unde se presupune că Iisus s-a întâlnit cu Mama Sa.

În capela de la al patrulea popas

În capela de la al patrulea popas

A cincea oprire am făcut-o în locul unde Simon din Cirena este pus să ducă Crucea Domnului.

Locul unde s-a sprijinit crucea Domnului

Locul unde s-a sprijinit Crucea Domnului

A șasea oprire a fost pe locul unde se spune că Veronica a șters cu o mahramă sudoarea de pe fața Mântuitorului, în drumul său spre Golgota. A șaptea oprire marchează a doua cădere a lui Iisus.

Via Dolorosa marcată pe un zid al bazarului de acum

Via Dolorosa marcată pe un zid al bazarului de acum

A opta oprire, locul unde a avut loc întâlnirea Domnului cu femeile care se tânguiau pentru el, este marcat cu o cruce latină pe zidul unei mănăstiri grecești.

A opta oprire

A opta oprire

A noua oprire am făcut-o la locul care marchează a treia cădere a lui Iisus – aici eram deja foarte aproape de Biserica Sfântului Mormânt.

Ne apropiem de SFântul Mormânt

Ne apropiem de Sfântul Mormânt

A zecea oprire ne-a dus în piața Bisericii Sfântului Mormânt și reprezintă locul unde Iisus a fost dezbrăcat de veșminte pentru crucificare. A unsprezecea oprire este în interiorul Bisericii, urcând pe scările din dreapta intrării, la locul unde Mântuitorul a fost bătut în cuie pe Cruce.  A douăsprezecea oprire este imediat în stânga, pe Golgota, unde Hristos a murit pe Cruce. Aici se află un orificiu pe unde se poate atinge piatra Golgotei, unde se presupune că a fost înfiptă Crucea Domnului nostru Iisus Hristos.

Piatra Golgotei

Piatra Golgotei

A treisprezecea oprire este la Piatra Ungerii (coborâm de pe Golgota; Piatra se află chiar în fața intrării în Biserica Sfântului Mormânt) – aici a fost coborât Iisus de pe Cruce și pregătit pentru așezarea în mormânt.

Piatra Ungerii

Piatra Ungerii

A paisprezecea oprire reprezintă punerea în mormânt a lui Iisus, fapt pentru care am stat din nou la rând și ne-am închinat la Sfântul Mormânt. Ne-am închinat și în Biserica Învierii, unde se află și o frumoasă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și așa numitul „Buric al pământului„.

Icoana făcătoare de minuni din Biserica Învierii

Icoana făcătoare de minuni din Biserica Învierii

Tot acum ne-am închinat și la adevăratul loc al Mormântului Domnului Iisus (aici s-a aflat piatra de mormânt care acum este adăpostită în biserică), dar și în Capela Sf. Elena și Peștera Aflării Sfintei Cruci (aici Împărăteasa Elena a descoperit Sfânta Cruce).

Adevăratul Mormânt al Domnului

Adevăratul Mormânt al Domnului

La finalul zilei am avut și puțin timp liber pentru cumpărături în bazar. Deși mai mult ne-am plimbat decât am cumpărat, am găsit câte ceva și pentru noi și pentru părinți, ba chiar am primit și aprecieri de la un bijutier arab pentru cerceii mei 😀

Prin bazar

Prin bazar

După vreo oră, grupul s-a reunit și am plecat spre autocar, ieșind prin Poarta Nouă a cetății. Am ajuns la hotel după ora 18.00 și am profitat pentru a ne odihni picioarele înainte de a merge la cină, care de această dată a fost ceva mai gustoasă, mai ales că am avut o companie plăcută: părintele-ghid, care ni l-a prezentat și pe unul dintre managerii hotelului.

Detalii despre a șasea zi petrecută în Țara Sfântă în postarea următoare.

P.S.: Mai multe fotografii sunt pe Facebook, aici.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Per pedes prin Ierusalim&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s