În patria Sf. Ioan Botezătorul și din nou în Ierusalim

Sâmbătă, 12 octombrie 2013

De dimineață, după micul dejun, am plecat cu autocarul spre patria Sfântului Ioan Botezătorul, Ein Karem. Aici am oprit pentru prima dată la Biserica Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, ridicată pe locul casei lui Zaharia și a Elisabetei. În curte se află mai multe plăcuțe pe care sunt scrise, în diverse limbi (printre care și română), cuvintele spuse de Zaharia după ce i-a revenit graiul, după nașterea fiului său – primele cuvinte de laudă închinate Domnului. În Biserică (aflată sub ocrotirea călugărilor spanioli franciscani) ne-am închinat în cripta unde se presupune că s-a născut Sf. Ioan și la o icoană deosebită a Sa.

Plăcuțele din curtea Bisericii

Plăcuțele din curtea Bisericii

Am mers apoi pe jos spre Izvorul Fecioarei Maria, aflat în preajma locului unde Maria s-a întâlnit cu Elisabeta, mama Sf. Ioan. Aici am „fredonat” puțin un cântec pentru Maica Domnului și ne-am rugat Ei. Am pornit apoi spre autocar pentru a merge din nou în Ierusalim.

Izvorul Fecioarei Maria

Izvorul Fecioarei Maria

În Ierusalim am mers pe Muntele Sion, unde ne-am oprit inițial la capela aflată pe locul unde a avut loc Cina cea de Taină, locul unde au stat apostolii ascunși după ce Iisus a fost prins și până a înviat și locul unde li s-a arătat Acesta după Înviere și s-a pogorât Duhul Sfânt asupra lor.

În capela Cinei celei de Taină

În capela Cinei celei de Taină

Am mers apoi la Mormântul Regelui David. Aici, bărbații și femeile au spații separat amenajate pentru rugăciune, iar realizarea de fotografii este strict interzisă.

Statuia Regelui David de pe Muntele Sion

Statuia Regelui David de pe Muntele Sion

Ultima oprire de pe Sion a fost la Biserica Adormirii Maicii Domnului, situată pe locul casei lui Ioan Evanghelistul, cel care a luat-o în grijă pe Fecioara Maria după răstignirea lui Iisus. Biserica este de rit catolic și este oarecum ciudată. De ce spun asta? Pentru că pe podeaua de la parter sunt reprezentate semnele zodiacale. În schimb, la demisol se află o frumoasă statuie a Maicii Domnului Adormite, precum și unele picturi cu reprezentarea acesteia, una fiind realizată de frații Moroșanu.

Statuia Maicii Domnului

Statuia Maicii Domnului

Am intrat apoi prin Poarta Sionului sau Poarta lui David în Cetatea Ierusalimului și am străbătut cartierul armean și pe cel evreiesc în drum spre Zidul Plângerii sau Zidul de Vest. Înainte de a coborî ultimele trepte dinainte de Zid, într-ul bol mare de sticlă am admirat un sfeșnic specific evreiesc (din acela care tot apare pe felicitările de Hanuka). Cu această ocazie am aflat că această sărbătoare ține șapte zile, iar în fiecare zi se aprinde câte o lumânare din aceste sfeșnice.

Prin cartierul evreiesc

Prin cartierul evreiesc

Tot de pe acele trepte se observă foarte bine nu doar Zidul Plângerii, ci și cele două mari Moschei din Ierusalim: cea albastră având cupola aurită (realizată din aurul donat de unul din sultanii Iordaniei) și cea neagră. Acestea sunt și cele două motive importante pentru care evreii vin și plâng în acest loc – cel mai sfânt loc din cetate pentru ei este dominat de cele două impozante moschei.

Zidul Plângerii este dominat în fundal de Mosceea Albastră

Zidul Plângerii este dominat în fundal de Moscheea Albastră

La Zidul Plângerii vin evreii să își plângă soarta și să se roage pentru rezolvarea divergențelor cu musulmanii. Am intrat fără probleme în zona de rugaciune, unde femeile sunt separate de bărbați, doar că nici aici nu se permite fotografierea – nevâzând niciun afiș de atenționare eu am reușit să iau câteva cadre, dar apoi am fost rugată de o evreică să nu mai fac fotografii. Am uitat să menționez că zona este amenajată cu scaune și cu o mini-bibliotecă cu cărți de rugăciune.

La Zidul Plângerii - zona destinată bărbaților

La Zidul Plângerii – zona destinată bărbaților

Am plecat apoi prin bazar spre Sfântul Mormânt. De data aceasta nu ne mai grăbeam, așa că am reușit să mă uit mai bine pe la tarabe, să admir marfa numeroasă și diversă și chiar să gust câte ceva (un colac foarte bun cu susan și un condiment specific zonei, zaatar).

Prin bazar

Prin bazar

Ajunși la Sfântul Mormânt am avut parte de o surpriză nu tocmai plăcută: pe lângă faptul că era destul de aglomerat, la rând am dat peste un grup de ruși și unul de sârbi (din câte am înțeles) care mai mai că se luau la bătaie. Nu mai vorbesc de împinsături, de călcat pe picioare, țipete de femei și de călugării greci care la un moment dat au început să tot restrângă rândul și să împingă gardurile spre noi. Într-un final am reușit să ne închinăm cu bine și să mergem și pe Golgota. Am mai colindat puțin prin Biserică în căutarea unor paraclise de care citisem, dar nu prea am dat de ele – e mai ceva ca un labirint această clădire.

Unul din stâlpii de care a fost legat Iisus

Unul din stâlpii de care a fost legat Iisus

Am avut și puțin timp liber pentru cumpărături. De aceea ne-am întors în bazar și ne-am mai clătit ochii, cum îmi place mie să spun, pentru că multe achiziții n-am prea făcut. În schimb, am primit aprecieri de la un tânăr pentru pălăria mea 😀 – adevărul e că cine mai avea o pălărie în stil bărbătesc, cu pană, în bazarul din Ierusalim? Eu :)) Am pornit apoi cu tot grupul prin bazarul arăbesc spre autocar. Un loc atât de aglomerat și de ciudat prin oamenii care se perindau pe acolo, dar și prin marfa expusă nu am mai văzut până acum. Până la Poarta Damascului, pe unde am ieșit din cetate, aveau să se rătăcească câteva persoane de vreo două ori, dar la ce densitate era acolo era de așteptat.

Prin bazarul arăbesc

Prin bazarul arăbesc

La hotel am ajuns pe la ora 17.30, iar până la cina de la ora 19.30, majoritatea celor din grup s-au spovedit pentru că după miezul nopții urmau să se împărtășească. Totodată, s-au făcut și bagajele pentru că a doua zi urma să plecăm spre casă, fără să mai revenim la hotel.

Detalii despre a șaptea zi petrecută în Țara Sfântă în postarea următoare.

P.S.: Mai multe fotografii sunt pe Facebook, aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s