Ultima zi în Țara Sfântă

Duminică, 13 octombrie 2013

În ultima zi petrecută în Țara Sfântă am avut parte de experiențe deosebite. Prima trezire a fost la ora 1.00, când am plecat spre Sfântul Mormânt, la Slujba de sâmbătă noapte. Am intrat în cetatea Ierusalimului prin poarta Jaffa și am mers prin bazarul pustiu. Lumina care se revărsa peste zidurile și tarabele închise dădea o căldură stranie în noaptea rece.

Noaptea prin bazar

Noaptea prin bazar

Am ajuns la Sfântul Mormânt pe la 1.30 și am mers prima dată să vedem și să ne închinăm la Sfântul Tezaur, care este deschis spre vizitare doar în anumite momente, printre care și în timpul slujbei de sâmbătă noaptea (dar nici atunci nu e o regulă – noi am avut noroc). Am fost apoi și ne-am închinat și pe Golgota, după care am intrat în Biserica Învierii, prin partea dreaptă, pe lângă altar, pentru că în rest nu mai era loc nici să arunci un ac. Slujba se apropia deja de final, iar marea majoritate a pelerinilor urma să se împărtășească. Aici am avut o experiență ciudată, să-i spun. Cum eu nu puteam să mă împărtășesc, am vrut să ies din biserică, deci să merg în sens invers față de puhoiul de pelerini ruși (ei erau cei mai numeroși) care se îmbulzea la împărtășanie, de au țipat și călugării la ei, dar era cât pe ce să fiu călcată în picioare… Pe la ora 4.00, după ce s-au împărtășit cei din grup, ne-am întors la hotel și cu greu am reușit să mai ațipim câteva ore pentru că muezinul a cântat parcă mai tare ca niciodată.

O parte din Sfântul Tezaur

O parte din Sfântul Tezaur

Pe la ora 8.00 a fost a doua trezire. 😀 Am luat micul dejun și am plecat din Betleem. Prima oprire a fost la Așezământul Românesc din Ierusalim, unde am avut binecuvântarea de a participa la o slujbă arhierească săvârșită de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care era însoțit de Corala de preoți „Arhanghelii”. Aici au trecut orele fără să ne dăm seama; slujba a fost una cu totul specială, iar predicile ne-au mers la suflet.

La Așezământul românesc din Ierusalim

La Așezământul Românesc din Ierusalim

După ce am mai stat puțin printre românii noștri am plecat per pedes prin cartierul evreiesc ultratraditionalist, unde se află situat și Așezământul. N-am mai avut niciodată senzația pe care am avut-o aici mergând pe stradă – mulți evrei își fereau privirile când treceam pe lângă ei, nu răspundeau la întrebările noastre sau dădeau indicații de orientare greșite. A fost o experiență interesantă, mai ales că la un moment dat ne-au întors niște evrei din drum și ne-au spus să mergem pe altă stradă în sensul acela, pentru că pe cea pe care eram nu aveam voie. Nici până acum nu am înțeles de ce…

Prin cartierul evreiesc ultratradiționalist

Prin cartierul evreiesc ultratradiționalist

Am plecat apoi spre autocar și după ce am mai așteptat câteva persoane rătăcite am pornit spre Jaffa. Pe drum am făcut împreună cu părintele o recapitulare a întregului pelerinaj și, după cum am fost avertizate din țară, nu prea erau decantate informațiile 😀 – de-abia acum putem spune că s-au mai așezat lucrurile. În Jaffa ne-am oprit la Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gravriil, pe malul Mediteranei. Aici am avut plăcerea să-l cunoaștem pe părintele Gherasim, un om dintr-o bucată. Ne-a întâmpinat în stilul său caracteristic, după cum am aflat ulterior, cu urături, șuierături și vorbe de duh, de parcă era Creangă. Am intrat în biserică, unde ne-a vorbit despre istoricul locurilor, a lăcașului de cult – ne-a pătruns în suflet cu felul său de a fi și de a povesti, de a trece cu ușurință de la cele sfinte la cele lumești.

Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Jaffa

Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Jaffa

După ce ne-am închinat în biserică și la crucea în care se găsește o bucățică din Sfânta Cruce, am luat mir făcut chiar aici, la mănăstire (un mir cu o aromă deosebită) am ieșit să admirăm Marea Mediterană și să ne bucurăm de surprizele pregătite de părintele Gherasim: cafea, ceai, dulciuri și înghețată (aceasta a fost și cea mai apreciată, iar eu trebuie să mă laud că am primit o porție mai mare, în formă de ursulet 😀 , pentru că am ajutat la servire).

Marea Mediterană văzută din Jaffa

Marea Mediterană văzută din Jaffa

Cu greu am plecat din Jaffa, după aproape două ore și ne-am îndreptat spre Aeroportul din Tel Aviv. Am ajuns aici în jur de ora 18.00, ne-am luat la revedere de la Ibrahim, cel mai bun șofer, și am pornit spre punctele de control. Deși credeam că va fi obositor și că vom fi luați la întrebări (așa ne-au spus unele persoane la plecare), am trecut foarte repede de toate controalele, cei de la securitate au vorbit extrem de frumos cu noi, un israelian chiar mi-a pronunțat numele foooarte corect 🙂 , ca să nu mai spun că l-am și salutat pe altul cu „Shalom!”, iar el mi-a urat în română „Drum bun!”.

În drum spre aeroport

În drum spre aeroport

Zborul a fost plăcut, doar că după aterizare am fost stresate pentru că nu am avut numărul corect de la hotelul unde urma să stăm pentru o noapte și nu știam cum să ajungem acolo. Dar după vreo 15 minute de panică și după ce ne conformasem că vom sta în aeroport până dimineață, am reperat șoferul de la Hotel Denisa, din Otopeni, care venise pentru noi și, Surpriză!, pentru încă două persoane (unele din cele mai speciale persoane, domnii Albu, de care „ne-am lipit” în acest pelerinaj).

Ultima imagine cu Israelul

Ultima imagine cu Israelul

Am ajuns la hotel pe la 23.30 și ne-am bucurat enorm pentru alegerea de a rezerva cazare și a nu sta în aeroport până a doua zi dimineață. A fost atât de dulce somnul din această noapte…

Detalii despre drumul spre Iași și impresiile de final în postarea următoare.

P.S.: Mai multe fotografii sunt pe Facebook, aici.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Ultima zi în Țara Sfântă&8221;

  1. Am vizionat expunerea excursiei din Israel si am fost incantat si impresoionat de frumosul mod de prezentare. Pacat ca nu am putut vedea si mai multe poze. Felicitari

    • Mulţumesc pentru aprecieri! Mă bucur că am putut împărtăşi măcar puţin din experienţele minunate din Israel.
      Mai multe fotografii am postat pe pagina mea de Facebook; dar poate voi face şi aici o mică galerie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s