Dacă nu știți, nu vorbiți!

Nu e trafalet

UPDATE: Pentru că mi s-a atras atenția, revin și cu precizarea că obiectul în cauză, cel din fotografia de alături, are formă de cârlig, cu un burețel la capăt; e un fel de cârjă 😀

f

 

Deși nu îmi place să intru în discuții contradictorii sau să mă dau atotștiutoare, ceva m-a făcut să scriu această postare, marea „știre” a zilei de ieri: „Redacțiile Radio Trinitas și Trinitas TV, sfințite de Patriarh cu trafaletul”.

În primul rând, sfințirea a avut loc acum o săptămână, după cum puteți vedea aici; dar ce, mai contează proximitatea temporală în jurnalism?!

În al doilea și ultimul rând, m-a scos din pepeni cum toată lumea se distrează nevoie mare că Patriarhul a sfințit cu un trafalet. Nu mă leg acum de faptul că e trafalet, că nu e, ci de simplul fapt că nimeni nu își mai dă silința să se documenteze măcar puțin. Inclusiv pe Pagina de Media este precizat că „La ceremonie nu a fost folosit obișnuitul buchețel de busuioc ci un trafalet”. Sunteți în eroare voi toți care vă distrați pe seama acestui lucru.

dsc_9311_-sfintirea_bisericii

La sfințirea unei case, a unui apartament, ce vreți voi, mai întâi se citește din Evanghelie, se face deasupra ușilor (de obicei) semnul Sfintei Cruci cu ulei sfințit cu ajutorul unui bețișor cu vată, iar apoi, cu buchețelul de busuioc se dă cu agheazmă. Prin urmare, la un spațiu mult mai mare, cum e cel al studiourilor radio și TV în cauză, oare nu era absurd să vină cu un bețișor și să dea cu ulei sfințit? Dacă măriții „jurnaliști” s-ar fi documentat puțin ar fi văzut că așa se fac și sfințirile de biserici sau alte spații, cum e în fotografia de alături.

Dar nu e mai ușor să stăm în birou, în fața calculatorului, să ne uităm la niște fotografii, făcute de alții, să citim printre rânduri un comunicat de presă și apoi să facem o „știre” de toată frumusețea?

Nu spun că ar fi trebuit să știe toată lumea aceste detalii legate de sfințire, dar dacă nu știți, nu vorbiți. E simplu.

Sursa foto: http://sfioanbotezatorul.iasi.mmb.ro

9 gânduri despre &8222;Dacă nu știți, nu vorbiți!&8221;

  1. Daca punau mana pe trafalete toti preotii…dadeau macar o mana de var la ambele redactii..Si unde mai pui ca era varuit cu var sfintit. Sa vezi atunci cata inspiratie divina…

  2. Pai e penibil momentul in sine, cu sau fara traditie. Ce daca „asa se face”? Asta l-ar putea transforma intr-un moment demn? Absolut deloc. Vopsesti usor, vopsesti cu BOR! :)))))))

      • Pai da. Asta e si ideea. Sa facem haz de lucrurile pe care le consideram penibile! Nu e nimic rau in asta. Nu stiu daca ai prins ideea ca de fapt avem de-a face cu o „tija de sfintire”! :)))))

    • Ion, am văzut și am scris că „Nu mă leg acum de faptul că e trafalet, că nu e, ci de simplul fapt că nimeni nu își mai dă silința să se documenteze măcar puțin.”

  3. Puteau gasi alta solutie… Nu a fost foarte elegant din partea dumnealui sa foloseasca o ustensila de curatenie la sfintire. La fel de bine putea folosi o matura, o grebla sau o coasa…. Cum ar fi aratat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s