Despre filosofie şi teologie la Muzeul Unirii din Iaşi

DSC_0792Ieri, 3 iulie 2014, de la ora 17:00, la Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a organizat o dublă lansare de carte: Fericirile monahului Nicolae de la Rohia şi Petre Ţuţea între filosofie şi teologie, autor Cassian Maria Spiridon. În cadrul acestui eveniment, invitaţii au asistat şi la un moment de armonii corale.

Editura DOXOLOGIA, în parteneriat cu Asociaţia Iubire şi Încredere şi Muzeul Unirii din Iaşi, a pregătit un eveniment special pentru a marca lansarea a două volume semnate de Cassian Maria Spiridon: Petre Ţuţea între filosofie şi teologie şi Fericirile monahului Nicolae de la Rohia. Astfel, publicul ieşean s-a întâlnit cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, dar şi cu trei profesori ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi: pr. prof. dr. Gheorghe Popa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, prof. dr. Nicu Gavriluţă, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, şi lect. drd. Puiu Ioniţă, de la Facultatea de Litere.

În debutul evenimentului, publicul prezent s-a bucurat de un concert coral susţinut deCorul Rezonans al Universităţii Naţionale „Iurii Fedkovici“, Cernăuţi (dirijor Andrei Plişka), având în vedere că dubla lansare de carte s-a desfăşurat în cadrul Festivalului-Concurs Coral Internaţional pentru Tineret „Gavriil Musicescu“ – ediţia a II-a, 1-7 iulie 2014.

„Două cărţi ca două biserici medievale“

A urmat o scurtă introducere în universul celor două cărţi lansate, realizată de directorul Editurii DOXOLOGIA, Cătălin Jeckel. În continuare au luat cuvântul invitaţii speciali, care au prezentat din perspective diferite (teologică, filosofică şi literară) lucrările. Pr. prof. dr. Gheorghe Popa a ţinut să menţioneze că este vorba de „două cărţi ca două biserici medievale (…) într-o biserică medievală prima uşă de intrare este mai mică decât statura noastră pentru ca atunci când intrăm în biserică oarecum să ne smerim. Cam aşa am receptat eu aceste două cărţi care sunt modeste ca şi cantitate, dar cuprinzătoare din punct de vedere calitativ“.

Prof. dr. Nicu Gavriluţă a observat că „autorul, Cassian Maria Spiridon, nu doar îi cunoaşte foarte bine, dar şi rezonează spiritual cu cei doi autori“, schiţând apoi principalele idei expuse în volumele lansate, axându-se pe a doua lucrare, Petre Ţuţea între filosofie şi teologie.

Lect. drd. Puiu Ioniţă a pus accentul pe prima carte, Fericirile monahului Nicolae de la Rohia, despre care a precizat că este mai mult un îndemn de a merge să citim şi să recitimJurnalul fericirii al lui Nicolae Steinhardt.

Finalul evenimentului a aparţinut autorului Cassian Maria Spiridon, care a povestit pe scurt cum au văzut lumina tiparului cele două exerciţii de admiraţie către Petre Ţuţea şi monahul Nicolae de la Rohia, precum şi Coralei Spivanociki a Liceului de Muzica din Krivoi Rog, Ucraina, care a interpretat câteva piese religioase.

Text publicat în cadrul rubricii „Actualitatea religioasă”, în Ziarul Lumina – Ediția de Moldova și în cadrul rubricii „Societate/Cultură” pe Portalul DOXOLOGIA.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s