Spectacol inedit pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Iaşi

afis brancoveanu - drama muzicala sacraMitropolia Moldovei şi Bucovinei are bucuria de a vă invita la un inedit eveniment cultural-artistic, ce va avea loc joi, 4 decembrie a.c., la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iaşi, începând cu ora 17.00, intrarea fiind liberă.

Este vorba de spectacolul muzical-simfonic „Constantin Brâncoveanu”, ce a avut prima reprezentaţie la Opera Română din Bucureşti, în anul 1935. Spectacolul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, în parteneriat cu Constanţa Altfel – Asociaţia Civică pentru Constanţa şi Corul Armonia, cu ocazia anului comemorativ dedicat Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.

Drama muzicală sacră, în două părţi, „Constantin Brâncoveanu”, este rodul creaţiei compozitoruluiSabin Drăgoi (1894-1968), folclorist şi membru corespondent al Academiei Române, cunoscut lumii muzicale româneşti prin culegerile de folclor şi colinde, dar şi prin motivele muzicale populare care au stat la baza operelor muzicale de anvergură: opere, piese simfonice, miniaturi pentru pian.

„De remarcat este faptul că această operă a însemnat şi un act de consacrare a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, anticipând canonizare lor ca sfinţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Este impresionantă intuiţia marelui compozitor Sabin Drăgoi”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, iniţiatorul acestui proiect.

Aparatul artistic este unul complex, fiind conceput de maestrul Drăgoi din 160 de personaje: boieri şi domniţe, monahi şi monahii însoţiţi de un număr de şase solişti. Ansamblul artistic-vocal este alcătuit din studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai  Universitătii  „Ovidius” din Constanţa – Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadre didactice ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa – disciplina religie, din artişti lirici ai Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, din elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dionisie Exiguul” şi ai Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa.

Acest eveniment se va desfăşura la Iaşi cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s