Spectacolul muzical-simfonic „Constantin Brâncoveanu“ pe scena ieşeană

Foto: Pr. Marius Balaban

Foto: Pr. Marius Balaban

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut bucuria de a găzdui, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, un inedit eveniment cultural-artistic, ce a avut loc joi, 4 decembrie 2014, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iaşi, începând cu ora 17:00, intrarea fiind liberă.

Este vorba de drama muzicală sacră „Constantin Brânco­veanu“, ce a avut prima repre­zentaţie la Opera Română din Bucureşti, în anul 1935. Eve­nimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Tomisului, în par­teneriat cuConstanţa Altfel – Asociaţia Civică pentru Con­stanţa şi Corul Armonia, cu o­cazia Anului comemorativ dedicat Sfântului Voievod Constan­tin Brâncoveanu.

Spectatorii ieşeni s-au bucurat de o reprezentaţie de excepţie a artiştilor veniţi de la Constanţa, printre care pr. ierodiacon Bartolomeu Trofin, dar şi studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai  Universităţii  „O­vi­dius“ din Constanţa – Facul­tatea de Teologie Ortodoxă, ca­dre didactice ale Inspec­to­ra­tu­lui Şcolar Judeţean Con­stanţa – disciplina religie, ar­tişti lirici ai Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa.

La finalul celor două ore de muzică de calitate, au luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Teo­fan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomi­sului, iniţiatorul acestui pro­iect. „Pe undele muzicii, îmbră­când frumos cuvântul sacru, s-a reuşit o anumită detaşare de tot ceea ce fiecare din sală şi cei asemenea nouă au împlinit astăzi ca lucrare omenească; o detaşare faţă de aceasta şi pătrunderea într-o altă lume. Chiar dacă pentru o clipă, gla­surile lor, frumuseţea şi soliditatea mesajului ne-au de­taşat din babilonul iarmarocului cotidian în Sfânta Sfintelor adu­să aici prin această prezenţă a pelerinilor din Dobrogea. (…) Îl rugăm pe Dumnezeu ca pentru rugăciunile Brâncovenilor să vă facă parte de un sfârşit de an minunat, de o trecere în anul nou, de asemenea, plină de bucurie duhovnicească, şi anul care vine şi cei cu care Dumnezeu ne va binecuvânta sejurul nostru în această lume să vă fie plini de har, de binecuvântare şi de mult iz brâncovenesc răspândit în atâtea forme în care acesta poate să fie răspândit“, a menţionat IPS Teofan.

Înaltpreasfinţitul Teodosie a precizat că „Sfântul Martir şi Voievod Constantin Brâncovea­nu îi întrece pe toţi voievozii, îi întrece pe toţi martirii români, îi întrece pe toţi cei ce s-au nevoit în viaţa aceasta“. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să mulţumească tuturor celor care au contribuit la punerea în scenă a acestei drame: regizo­rului Liviu Manolache, sc­e­no­grafei Sanda Mitache, soliş­ti­lor, membrilor corpului de ba­let, precum şi nepotului compozitorului Sabin Drăgoi care a pus la dispoziţia Arhiepis­co­piei Tomisului opera acestuia.

Spectacolul muzical-simfonic „Constantin Brâncovea­nu“ este rodul creaţiei compozitoruluiSabin Drăgoi (1894-1968), folclorist şi membru corespondent al Academiei Ro­mâ­­ne, cunoscut lumii muzicale  ro­mâneşti  prin  culegerile de fol­clor şi colinde, dar şi prin motivele muzicale populare care au stat la baza operelor muzicale de anvergură: opere, piese simfonice, miniaturi pentru pian.

Text publicat și pe Portalul DOXOLOGIA și la rubrica “Actualitate” din Ziarul “Lumina – Ediția de Moldova”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s