„Sfânta Evanghelie pe înţelesul copiilor” – o carte de suflet pentru cei mici

Pagina LuminaLuni, 26 ianuarie a.c., de la ora 16.30, la Libraria Doxologia din Iaşi, a fost lansată cartea „Sfânta Evanghelie pe înţelesul copii”, apărută la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La evenimentul organizat de Editura Doxologia pentru a marca apariţia pe piaţă a „Sfintei Evanghelie pe înţelesul copii” au fost prezenţi artiştii Gabriel Poenaru şi Dionis Spătaru (autorii miniaturilor şi cei care au lucrat la adaptarea textului), Horia Gumeni, realizator şi moderator la TVR Iaşi, precum şi Cătălin Jeckel, directorul editurii.

În debutul evenimentului, Cătălin Jeckel a ţinut să scoată în evidenţă importanţa editării unei astfel de cărţi în spaţiul românesc. „Bătălia pentru sufletul copilului se dă pe tărâmul copilăriei. Ca să câştigi sufletul copilului şi să-l creşti precum o floare, să fie frumos şi în cele din urmă să se mântuiască, trebuie să lucrezi cu el încă din fragedă pruncie. Ce-i oferi copilului? Mântuitorul spunea «Lăsaţi copii să vină la mine şi nu-i opriţi, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor». Editura Doxologia încearcă să pună în practică acest îndemn al Mântuitorului. Cum putem noi ca editură să lăsăm copiii să ajungă la Hristos? Prin cărţi. Alt mijloc deocamdată nu avem, iar această Evanghelie pe înţelesul copiilor este o poartă pe care noi o deschidem copiilor, pentru a ajunge la o întâlnire directă cu Mântuitorul”, a menţionat acesta.

În continuare au luat cuvântul cei doi autori, Gabriel Poenaru şi Dionis Spătaru, care au explicat publicului cum au fost realizate ilustraţiile din carte, o parte din acestea fiind expuse în Librăria Doxologia. De asemenea, aceştia au vorbit despre demersul lor de a atrage atenţia asupra faptului că tehnica ilustraţiilor asemănătoare manuscrisului miniat este pe cale de dispariţie. „Este un proiect cu bătaie lungă, care va fi continuat cu alte asemenea lucrări, în aceeaşi cheie a miniaturii de influenţă bizantină, care va cuprinde toată Sfânta Scriptură dar şi vieţile sfinţilor”, a precizat Gabriel Poenaru.

„Sfânta Evanghelie pe înţelesul copiilor” este o lucrare care îşi trage seva din două izvoare excepţionale care au influenţat pozitiv cursul umanităţii: textul Sfintei Scripturi, care a fost adaptat pentru a deveni, pe cât se poate, accesibil copiilor, şi manuscrisul miniat, rafinata artă care stă la baza cărţii ilustrate, aşa cum o ştim astăzi. Cartea realizată de Gabriel Poenaru şi Dionis Spătaru face parte dintr-un proiect mai amplu al Editurii Doxologia, proiect de editare de cărţi pentru copii.

Text publicat și pe Portalul DOXOLOGIA și la rubrica “Actualitate” din Ziarul “Lumina – Ediția de Moldova”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s