Un nou volum din colecția „Episteme” a Editurii Doxologia lansat la Casa Creangă de la Mânăstirea Golia

????????????????????????????????????

Foto: Pr. Andrei Atudori

Miercuri, 13 mai a.c., de la ora 18.00,la Casa Creangă de la Mânăstirea Golia din Iași, a fost lansată cartea „Taina Chenozei în teologia ortodoxă a secolului al XX-lea” de Diac. Dr. Florin Toader Tomoioagă, apărută la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în colecția „Episteme”.

La evenimentul organizat de Editura Doxologia,în parteneriat cu Asociația Centrul de Promovare Turistică Iași,pentru a marca apariția pe piață a volumului „Taina Chenozei în teologia ortodoxă a secolului al XX-lea” au fost prezenți Prof.Univ.Dr. Hrisostom Stamoulis, profesor și director al Departamentului de Teologie, Universitatea Aristotel, din Tesalonic, Prof.Univ.Dr. Pablo Argárate, profesor și director al Institutului de Teologie Ecumenică, Ortodoxie Estică și Patristică, Universitatea Graz, Ierom.dr. Nathanael Neacșu, de la Catedrala Mitropolitană din Iași, Asis.univ. Alexandru Prelipcean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, precum și Cătălin Jeckel, directorul editurii.

În debutul evenimentului Cătălin Jeckel a ținut să scoată în evidență importanța editării unei astfel de cărți, menționând că „nu este tocmai o carte pentru publicul larg, ci pentru un public inițiat cât de cât în tainele teologiei, așa cum se întâmplă cu toate cărțile apărute în colecția Episteme”. În continuare a luat cuvântul Prof.Univ.Dr. Hrisostom Stamouliscare a insistat asupra metodologiei utilizate de autor în elaborarea lucrării, felicitând în același timp Editura Doxologia pentru curajul de a publica o carte care nu este neapărat gustată de marea majoritate a cititorilor.

Apoi, Ierom.dr. Nathanael Neacșu a realizat o scurtă analiză critică a volumului prezentat, explicând termenul de chenoză, dar și precizând faptul că „Taina Chenozei în teologia ortodoxă a secolului al XX-lea”este „o lucrare completă în ceea ce privește abordarea temei și îmi doresc o continuare a ei prin prisma concepției omului contemporan asupra chenozei”. Asis.univ. Alexandru Prelipcean a insistat ulterior asupra primului capitol al cărții, „Chenoza la părinții bisericii”, apreciind că acesta este o primă încercare reușită de sintetizare a tainei chenozei din punct de vedere patristic.

Autorul cărții lansate, Diac.Dr. Florin Toader Tomoioagă, a ținut să mulțumească Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru binecuvântarea acordată publicării acestei cărți la Editura Doxologia, în finalul discursului său precizând și cea mai simplă definiție a chenozei, subiectul principal al discuției: „întruparea smerită a lui Hristos”.Prof.Univ.Dr. Pablo Argárate a subliniat importanța chenozei în zilele noastre, amintind faptul că acesta este un subiect real, deși multă lume nu este conștientă de acest fapt.

La finalul evenimentului, publicul prezent la Casa Creangă de la Mânăstirea Golia a putut intra în dialog cu cei care au prezentat cartea, iar Cătălin Jeckel a lansat invitația de participa la următoarele evenimente majore organizate de Editura Doxologia și anume o masă rotundă și o conferință care îl vor avea în centru pe Prof. Paul L. Gavrilyuk de la Universitatea „St. Thomas” din Minnesota, SUA. Acestea vor avea loc marți, 26 mai a.c..

Text publicat pe Portalul DOXOLOGIA și la rubrica “Cultură” din Ziarul “Lumina – Ediția de Moldova”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s