Evenimentul „Tânărul ieșean” la a doua ediție

Foto: Oana Nechifor

Foto: Oana Nechifor

Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) filiala Iași a organizat, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Teofan, un inedit eveniment dedicat tinerilor, ce a avut loc astăzi, 16 mai 2015, la Centrul de Conferințe Providența din Iași.

Este vorba de a doua ediție a evenimentului  „Tânărul ieșean”, o întâlnire pentru 300 de liceeni și studenți din Arhiepiscopia Iașilor (250 din Iași și 50 de invitați din teritoriu). Tema întâlnirii din acest an a fost „Frumosul va salva lumea, dar cine va salva Frumosul?”. Liceenii și studenții au avut șansa să cunoască persoane noi de la alte școli și facultăți din oraș și din întreaga Moldovă, să participe împreună la activități desfășurate într-un ambient plăcut care a facilitat cunoașterea și legarea de noi prietenii.

Ziua a început cu participarea la Sfânta Liturghie Arhierească la Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din Cartierul Cug, unde tinerii au format ei înșiși corul ce a dat răspunsurile la strană. La finalul slujbei a fost oficiat și un trisaghion pentru pomenirea Annei, tânăra de 18 ani care a murit săptămâna trecută în urma unui accident. Anna ar fi trebuit să participe și ea la evenimentul organizat de ATOR Iași.

ÎPS Părinte Mitropolit Teofan a ținut să-i felicite pe tinerii prezenți la acest eveniment menționâd că „după o săptămână de școală, de muncă, ați fi putut să rămâneți frumos în această noapte să vă mai descătușați în unele și în altele, în atâtea locuri care sunt prezente în fiecare oraș, în care omul poate să-și petreacă o noapte în zgomot, în băutură, în fum, iar în această dimineață să vă fi prelungit somnul după o noapte agitată (…) voi ați ales însă altceva. Cred că nu ați ales altceva decât sensul vieții; sensul vieții care nu se împlinește decât în Dumnezeu și în cei care sunt lângă noi.” De asemenea, un cuvânt de învățătură pentru tineri a fost ținut și de Pr. prof.dr. Viorel Ioniță, primul decan al Facultății de Teologie din Iași, după 1990.

Activitatea a continuat apoi la Centrul de Conferințe Providența, unde, după un cuvânt de bun venit din partea organizatorilor, a avut loc o conferință pe tema „Frumosul va salva lumea, dar cine va salva frumosul?” susținută de poetul Marius Iordăchioaia. În cadrul acesteia s-a problematizat frumosul, introducând participanții în temă și pregătindu-i pentru sesiunile de lucru pe grupe. „Tinerii, și toți oamenii în general în societatea noastră, au nevoie să învețe să vadă și frumosul, să vadă miracolul din viața lor în fiecare zi, pentru că prea adesea vedem ceea ce este negativ, cenușiu, vedem ceea ce nu ne iese. Nu vedem ceea ce ne iese. Nu vedem binecuvântarea lui Dumnezeu, ci vedem parcă întotdeauna ghinionul din viața noastră, faptul că suntem nefericiți. Dar, de fapt, suntem fericiți: încă nu este război, încă este pace la noi, încă avem cele strict necesare pentru a trăi frumos” a menționat Protos. Nicodim Petre, Inspector al Departamentului Misiune pentru Tineret, din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

În continuare, cei 300 de tineri au discutat împărțiți pe echipe, având parte de dezbateri și jocuri interactive, dar și de activități sportive. Întâlnirea de pe 16 mai s-a încheiat cu o sesiune de concluzii în plen, organizatorii pregătind însă o serie de evenimente ulterioare unde participanții să se poată revedea.

Mai multe fotografii sunt disponibile în galeria foto de aici.

Text publicat pe Portalul DOXOLOGIA și la rubrica “Actualitate” din Ziarul “Lumina – Ediția de Moldova”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s