Despre pătimirea Dumnezeului nepătimitor cu Prof. Paul L. Gavrilyuk

DSC_0031Astăzi, 26 mai 2015, la Iaşi a avut loc un eveniment cultural de excepție care l-a avut în centru pe reputatul cercetător Paul L. Gavrilyuk, de la Universitatea „St.Thomas”, Minnesota, SUA.

Editura DOXOLOGIA, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și cu Complexul Național Muzeal Moldova – Muzeul Unirii din Iași, a pregătit un eveniment special cu participarea profesorului Paul L. Gavrilyuk din Minnesota, SUA.

Astfel, marți, 26 mai, de la ora 10.00, în Sala Dublei Alegeri de la Muzeul Unirii din Iași publicul ieșean a participat la un dialog cu Prof. Paul L. Gavrilyuk pornind de la cartea „Pătimirea Dumnezeului nepătimitor. Dialecticile gândirii patristice” publicată la Editura Arhiepiscopiei Iașilor.

Cătălin Jeckel, Directorul Editurii DOXOLOGIA, în debutul evenimentului, a precizat faptul că „Apariția acestei cărți, Pătimirea Dumnezeului nepătimitor. Dialecticile gândirii patristice, cât și cartea care va constitui subiectul conferinței din această după-amiază de la Facultatea de Teologie Ortodoxă (n.r.: George Florovsky şi renaşterea religioasă rusă) probează, o data în plus, dacă mai era nevoie, o anumită perseverență și încăpățânare a Editurii Arhiepiscopiei Iașilor de a recupera și a reda în limba română cercetările contemporane în domeniul teologiei patristice.”

„Lucrarea mea se încadrează efortului general de a discuta despre implicarea lui Dumnezeu în viața și în suferința umanității și, în general, problema răului. La începutul anilor ’90, principalul meu scop în viață a fost rezolvarea problemei răului. Aveam 21 de ani atunci și am descoperit că mulți alții au abordat deja acest subiect. Prin urmare, am renunțat, cel puțin pentru moment, la rezolvarea acelei probleme și m-am axat pe un amănunt pe care să-l urmăresc. Având în vedere realitatea suferinței umane și a morții, m-a preocupat legătura dintre Dumnezeu și suferința omului. Oare Dumnezeu suferă?” a menționat Prof. Paul L. Gavrilyuk.

Cei prezenți (printre care s-au numărat și Pr.Prof.Dr. Dragoș Bahrim, Directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, Diac.Dr. Florin Toader Tomoioagă, Asist. univ. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universității din Oradea și Asis.univ. Alexandru Prelipcean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași) au discutat apoi, timp de două ore, despre pătimirea lui Hristos, despre chenoză, despre vina nemeritată, despre Cruce ș.a..

Teolog şi istoric ortodox, Paul Gavrilyuk este specializat în teologie patristică greacă şi gândirea religioasă rusă modernă. Începând cu anul 2014 este profesor titular al Catedrei de teologie şi filozofie Aquinas în cadrul Departamentului de Teologie, Universitatea „St. Thomas”, din St. Paul, Minnesota. A publicat peste 40 de studii şi articole în prestigioase reviste: The Journal of Theological Studies, Scottish Journal of Theology,Vigiliae Christianae, Modern Theology, First Things, Studia Liturgica, dar şi în diverse reviste academice din Grecia şi Rusia.

Text publicat pe Portalul DOXOLOGIA și la rubrica “Actualitate” din Ziarul “Lumina – Ediția de Moldova”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s